Η αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι εντόπισε συντρίμμια κατά τη διάρκεια των ερευνών για το εξαφανισμένο υποβρύχιο κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, στο οποίο επέβαιναν πέντε άτομα.

Έτσι, τα συνέλλεξε και τα αξιολογούν ειδικοί. Παράλληλα, η ακτοφυλακή των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στις 15:00 -τοπική ώρα- (22.00 ώρα Ελλάδας) για να ενημερώσει για τα τελευταία ευρήματα από την επιχείρηση για τον εντοπισμό του υποβρυχίου Titan.

Μέχρι στιγμής, έχουν ερευνηθεί περισσότερα από 10.000 τετραγωνικά μίλια του Βόρειου Ατλαντικού, ενώ έχουν καταδίδει δύο υποβρύχια ρομπότ.

Επίσης, στις έρευνες συμμετέχει το γαλλικό ερευνητικό σκάφος Atalante, επειδή είναι από τα ελάχιστα σκάφη στον κόσμο, που μπορούν να βουτήξουν σε τόσο βάθος και συγκεκριμένα στα 6.000 μέτρα. Παράλληλα, χρησιμοποιεί για πρώτη φορά ηχητικό σύστημα για τη χαρτογράφηση του βυθού ώστε η έρευνα του ρομπότ να είναι περισσότερο.

Ωστόσο, οι ειδικοί εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την έκβαση των ερευνών, αν και δεν έχουν ανακοινώσει κάτι επίσημα. Αυτό συμβαίνει, επειδή από τις 14.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), έχει τελειώσει το οξυγόνο στους πέντε επιβάτες.

Μάλιστα, σχετικά με ήχους από τα βάθη του ωκεανού που είχαν καταγράψει τα σόναρ και αναπτέρωναν τις ελπίδες, ο υποναύαρχος Τζον Μάουτζερ μιλώντας στο Sky News είπε ότι οι «υποβρύχιοι ήχοι» εικάζεται πως είναι θόρυβος από τη θάλασσα.

Πού βρίσκεται το υποβρύχιο

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το υποβρύχιο μπορεί να βρίσκεται σε ασύλληπτο βάθος με την ισπανική εταιρεία κινουμένων σχεδίων MetaBallStudios να δημιουργεί ένα 3D βίντεο, δείχνοντας τι μπορεί να έχει συμβεί.

Αρχικά, το βίντεο, περνά από διάφορα παγκόσμια ορόσημα, όπως το Άγαλμα της Ελευθερίας (93 μέτρα) και ο ουρανοξύστης Μπουρτζ Χαλίφα (828 μέτρα).

Στη συνέχεια όμως, μεταφέρεται στα συντρίμμια του Τιτανικού, όπου είναι περίπου 3.700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού.

Έτσι, προσπαθεί να δείξει πόσο βαθιά ενδεχομένως βρίσκεται το υποβρύχιο, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο εντοπισμός του.

«Είναι βελόνα σε θημωνιά»

Ο Ρόμπερτ Λάρτερ, γεωφυσικός της British Antarctic Survey μίλησε στο BBC και ανέφερε τους λόγους για τους οποίους η επιχείρηση εντοπισμού είναι ιδιαίτερα δύσκολη και γιατί αξιολογείται η οποιαδήποτε πληροφορία προκύπτει.

«Όλοι έχουμε δει τις αναφορές των ήχων που έχουν εντοπιστεί, αλλά το γεγονός ότι η περιοχή αναζήτησης είναι ακόμα τόσο μεγάλη φαίνεται να δείχνει ότι κανείς δεν μπόρεσε με σιγουριά να εντοπίσει από πού προέρχονται αυτοί οι ήχοι», είπε χαρακτηριστικά.

Έπειτα, δήλωσε πως ένα υποβρύχιο όπως το Titan, με μήκος περίπου 6,5 μέτρα και ύψος περίπου 3 μέτρα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι «μία βελόνα σε θημωνιά».

Επίσης, ο εμπειρογνώμονας έρευνας και διάσωσης υποβρυχίων, Φρανκ Όουεν, έκανε λόγο για «διασταύρωση ήχων», μιλώντας για τα ηχητικά σήματα που ακούστηκαν στον βυθό και αρκετοί εικάζουν πως προέρχονται από το Titan. «Το πλήρωμα του Titan χτυπά ένα κύτος από ανθρακόνημα και όχι από χάλυβα. Αυτό είναι σαν να χτυπάς ένα κούτσουρο, αντί να χτυπάς ένα κουδούνι – είναι λιγότερο δυνατό και πιο πνιχτό, επομένως δεν είναι καθαρός, καθαρός θόρυβος. Αυτό μπορεί να μην διαδοθεί μέσα στο νερό οπουδήποτε κοντά», είπε ο ειδικός.