Στην αρχή της εβδομάδας, ένοπλοι Ρώσοι αντιφρονούντες επιχείρησαν ένα παράτολμο σχέδιο. Η επιδρομή στο Μπέλγκοροντ, στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, τράβηξε τα βλέμματα. Τελικά, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, οι εισβολείς σκοτώθηκαν, συνελήφθησαν ή τράπηκαν σε φυγή, όμως ήταν η πρώτη φορά που οι ένοπλοι αντιφρονούντες έκαναν τόσο αισθητή την παρουσία τους διεθνώς και επίσης έφεραν τον πόλεμο εντός της Ρωσίας, έστω και με τη μορφή καταδρομικής επιχείρησης.
Η «παγίδα» για το Κρεμλίνο
Το Μπέλγκοροντ συνορεύει από τρεις πλευρές με ουκρανικό έδαφος και η τοπική διοίκηση απέτυχε να αποτρέψει την επιδρομή. Οι εισβολείς, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα φέρονται να είχαν δύο άρματα μάχης και 10 τεθωρακισμένα οχήματα. Η επιχείρησή τους, αν και τελικά αποτυχημένη, ανέδειξε τα τρωτά σημεία των συνοριακών περιοχών της Ρωσίας, υπογραμμίζουν στρατιωτικοί αναλυτές που επικαλείται το Al Jazeera.
«Έδειξε ότι η Ρωσία έχει ελλείψεις και αδυναμίες στις παραμεθόριες περιοχές, πράγμα που σημαίνει ότι οι κάτοικοι όλων των περιοχών που συνορεύουν με την Ουκρανία βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο και ενδεχομένως πρέπει να εκκενώσουν τις περιοχές», δήλωσε ο Νικολάι Μιτρόκιν του Πανεπιστημίου της Βρέμης.
Αυτός ενδεχομένως να ήταν και ο απώτερος σκοπός της εισβολής: Δημιουργώντας το αίσθημα της ανασφάλειας να αναγκάσει το Κρεμλίνο να αναπτύξει επιπλέον δυνάμεις στις παραμεθόριες περιοχές του Μπέγκοροντ, του Μπριάνσκ και του Κούρσκ. Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της στρατιωτικής ισχύς της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, όπου αναμένεται η ουκρανική αντεπίθεση.
Ρώσοι φυγάδες ακροδεξιοί
Ένας από τους επικεφαλής των ενόπλων σε βίντεο που αναρτήθηκε και στο διαδίκτυο εμφανίζεται να λέει: «Είμαστε Ρώσοι όπως και εσείς. Είμαστε άνθρωποι όπως εσείς. Θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν με ειρήνη και να είναι ελεύθεροι άνθρωποι, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν και να είναι απλά χαρούμενοι σε μια ελεύθερη χώρα. Όλα αυτά δεν έχουν θέση στη σημερινή Ρωσία του Πούτιν, μια χώρα σάπια από τη διαφθορά, τα ψέματα, τη λογοκρισία, τους περιορισμούς ελευθεριών και την καταστολή».
Ο άνδρας αυτός ήταν ο Μαξιμίλιαν Αντρονίκοφ, ο αυτοαποκαλούμενος διοικητής της «Λεγεώνας της Ελευθερίας της Ρωσίας», μια παραστρατιωτικής ομάδας, που μέχρι σήμερα είχε τραβήξει την προσοχή των ρωσικών αρχών μόνο για την έντονη δραστηριότητά της στο διαδίκτυο. Η δεύτερη ομάδα που συμμετείχε στην επιχείρηση ήταν το «Σώμα Ρώσων Εθελοντών».
Και οι δύο οργανώσεις έχουν τις ρίζες τους στην ακροδεξιά και στο κίνημα ενάντια στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αποτελούντα από ακροδεξιούς Ρώσους φυγάδες στην Ουκρανία, πολλοί εκ των οποίων πολεμούν εθελοντικά στην Ουκρανία, αλλά με την πλευρά του Κιέβου, με τη «Διεθνή Λεγεώνα». Για αυτό και στο βίντεο, στις στολές κάποιων μαχητών εμφανίζεται η ουκρανική σημαία.
«Είμαι καλός Ρώσος και από την άλλη πλευρά είναι κακοί Ρώσοι. Και τους σκοτώνω κάθε μέρα», είχε ανέφερε ο Μαξιμίλιαν Αντρονίκοφ σε μια προηγούμενη εμφάνισή του νωρίτερα φέτος. Στις δύο ομάδες, τις οποίες το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκρατικές, συμμετέχουν και ορισμένοι αποστάτες των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.
Δημοσίευμα του Al Jazeera, υπενθυμίζει πως στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 2000, οι ακροδεξιές ομάδες ξεπηδούσαν σαν μανιτάρια στη Ρωσία, δημιουργώντας ένα κίνημα με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων. Τα μέλη τους παρελαύναν στα αστικά κέντρα, πραγματοποιούσαν επιθέσεις κατά μεταναστών, ατόμων της LGBTQ+ κοινότητας κα. Κάποιοι σχεδίαζαν ακόμη και ανατροπή της κυβέρνησης Πούτιν για τη δημιουργία ενός νεοναζιστικού «Τέταρτου Ράιχ». Αντίστοιχες οργανώσεις δημιουργούνταν και στην Ουκρανία, με έντονη τη επιρροή από τους Ρώσους ομοϊδεάτες.
Πριν το 2014, τα ακροδεξιά κινήματα στις δύο χώρες έμοιαζαν περισσότερο με συγκοινωνούντα δοχεία «άμορφων» ρευμάτων της υποκουλτούρας, όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές στο Al Jazeera. Όταν το Κρεμλίνο ξεκίνησε τις διώξεις πολλοί εξ αυτών μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία, αναζητώντας καταφύγιο σε ένα οικείο γλωσσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, όπου βρίσκονταν και πολλοί «ουκρανοί αδελφοί». Μετά τα γεγονότα του 2014 στην Ουκρανία, οι δεσμοί δυνάμωσαν, όπως και το μίσος για τον Πούτιν.
«Η κατάρρευση της Ρωσίας θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στα σπίτια μας», είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ο Ντένις Καπούστιν, ιδρυτής του Σώματος Ρώσων Εθελοντών. «Θα διευκολύνουμε την πλήρη και απόλυτη κατάρρευση της πολιτικής τάξης στη Ρωσία».
«Χαμόγελα» στην Ουκρανία – Η απάντηση της Μόσχας
Επίσημα, ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί επανειλημμένα οποιαδήποτε σχέση με τέτοιες ένοπλες δυνάμεις, όμως δεν κρύβεται πως επιχαίρουν για το γεγονός πως η Ρωσία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μια αντίστοιχη απειλή με αυτή που χρησιμοποίησε εναντίον της Ουκρανίας στην Κριμαία και το Ντονμπάς, στις αρχές του 2014.
Μάλιστα, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Guardian, ένα συχνό αστείο που ακούγεται στην Ουκρανία για όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες είναι πως το Κίεβο θα μπορούσε να μιλάει για τη «Λαϊκή Δημοκρατία του Μπελγκοροντ».
«Αυτοί οι άνθρωποι πολεμούν με όπλα ενάντια στο καθεστώς και τους υποστηρικτές του Πούτιν. Ίσως, οι Ρώσοι έχουν αρχίσει να ξυπνούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Αντρί Γιούσοφ.
Η Μόσχα αρνείται να αποδεχτεί τη ρωσική ταυτότητα των δραστών και κατηγορεί το Κίεβο για την επιχείρηση στο Μπέλγοροντ, το οποίο ωστόσο εδώ και καιρό έχει γίνει στόχος ουκρανικών drones. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι ουκρανοί μαχητές από την Ουκρανία. Υπάρχουν πολλοί Ρώσοι που ζουν στην Ουκρανία. Αλλά εξακολουθούν να είναι Ουκρανοί μαχητές».