Την ενοχή του πρώην μεγιστάνα των πετρελαίων Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και του συνεργάτη του Πλάτον Λεμπέντεφ για υπεξαίρεση 218 εκατομμύρια τόνων πετρελαίου, ανακοίνωσε σήμερα ο δικαστής Βίκτορ Ντανίλκιν.

Ο Χοντορκόφσκι κρίθηκε ένοχος για  για ξέπλυμα 23,5 εκατομμυρίων δολαρίων από τη μεταπώληση τεραστίων ποσοτήτων πετρελαίου του πρώην πετρελαϊκού γίγαντα Yukos και ο Λεμπέντεφ για υπεξαίρεση ποσοτήτων πετρελαίου.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπόρις Νεμζόφ, μέλος της ρωσικής αντιπολίτευσης, καταδίκασε την απόφαση του δικαστηρίου και χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «θλιβερή μέρα για τη Ρωσία».

Ο δικαστής Ντανίλκιν έδωσε εντολή να αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης από την αίθουσα του δικαστηρίου, χωρίς να δώσει εξηγήσεις, πριν από την έναρξη της ανάγνωσης της μακροσκελούς δικαστικής απόφασης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ.

Δεκάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο είχαν συρρεύσει στο δικαστήριο για να παρίστανται στην ανάγνωση της ετυμηγορίας, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Οι συνήγοροι του 47χρονου Χοντορκόφσκι, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση.

Έξω από το δικαστικό μέγαρο έχουν συγκεντρωθεί αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι και διαδηλώνουν υπέρ της απελευθέρωσης του Χοντορκόφσκι. Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τουλάχιστον 20 διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ όπου ήταν γραμμένο το σύνθημα ” Κάθε ένας από εμάς ή και όλοι μας μπορεί να γίνουμε Χοντορκόφσκι”.

Η υπόθεση Χοντορκόφσκι έχει προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον και θεωρείται ως μία ουσιαστική δοκιμασία για την ανεξαρτησία της ρωσικής δικαιοσύνης και την πίστη της χώρας στο συνταγματικό δίκαιο.

Η δίκη διεξήχθη εν μέσω καταγγελιών από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι η δίκη έχει πολιτικά κίνητρα, καθώς ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να θέσει τον πλούσιο και πρώην ισχυρό επιχειρηματία στο περιθώριο ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012.

Ο εισαγγελέας Ριφίλκιν δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την ποινή που θα επιβληθεί στον Χοντορκόφσκι, κάτι που αναμένεται αργότερα σήμερα ή τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η πολιτική αγωγή ζήτησε την επιβολή 6ετούς κάθειρξης ενώ αρχικά είχε ζητήσει την ποινή της 15ετούς κάθειρξης.

Ο Χοντορκόφσκι ήδη εκτίει ποινή 8ετούς κάθειρξης για φοροδιαφυγή. Η αποφυλάκιση του είχε προγραμματιστεί για το 2011.