Η αποκάλυψη των New York Times προκάλεσε σάλο: Σύμφωνα με εκτιμήσεις αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, η απόπειρα επίθεσης με drones στο Κρεμλίνο ήταν ενορχηστρωμένη από ειδικές στρατιωτικές μονάδες της Ουκρανίας ή από την υπηρεσία πληροφοριών της.
Πρόκειται για τον ισχυρισμό που είχε υποστηρίξει από την αρχή η Ρωσία, κατηγορώντας και την Ουάσιγκτον για εμπλοκή, καθώς, όπως υποστηρίζει η Μόσχα και έχουν επιβεβαιώσει παρασκηνιακά ουκρανοί αξιωματούχοι, οι ουκρανικές δυνάμεις δεν πραγματοποιούν τέτοιες επιχειρήσεις χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ.
Αξιωματούχοι της Δύσης και η ουκρανική ηγεσία απέρριπταν οποιαδήποτε εμπλοκή παρουσιάζοντας ως πιθανό το σενάριο η απόπειρα επίθεσης να οργανώθηκε από ρώσους αντιφρονούντες ή ακόμη και να οργανώθηκε από το ίδιο το Κρεμλίνο, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για περαιτέρω χτυπήματα και ενέργειες, αλλά και ως «καταλύτης» για τη συσπείρωση της ρωσικής κοινωνίας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τους New York Times, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέκλεψαν ουκρανικές συνομιλίες, στις οποίες αξιωματούχοι έλεγαν πως πιστεύουν ότι η χώρα τους είναι υπεύθυνη για την επίθεση, και υπέκλεψαν επίσης ρωσικές επικοινωνίες, που έδειχναν πως δεν επρόκειτο για κάποια επιχείρηση παραπλάνησης εκ μέρους της Ρωσίας.
Η επίθεση, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, φαίνεται πως εντάσσεται σε μια σειρά κρυφών επιχειρήσεων που έχουν φέρει σε δύσκολη θέση αξιωματούχους στις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρα που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ουκρανίας με στρατιωτικό εξοπλισμό. Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και οι υπόλοιποι δυτικοί σύμμαχοι, έχουν ταχθεί κατά μιας ουκρανικής επίθεσης στη ρωσική επικράτεια.
Ο λόγος είναι πως αυτή η στρατηγική θα συνιστούσε κλιμάκωση και αναπόφευκτα θα προκαλούσε μια ισχυρότερη στρατιωτική απάντηση της Μόσχας, με απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Υπάρχει εξάλλου πάντα ο φόβος της χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων, τα οποία βάσει του ρωσικού δόγματος θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αν η Ρωσία δεχτεί «υπαρξιακή απειλή».
Παράλληλα, πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, έχουν εκφράσει ανησυχίες πως ένα χτύπημα εντός της Ρωσίας – και μάλιστα με όπλα που έχουν προσφερθεί από νατοϊκές χώρες – θα έδινε την αφορμή στην Κίνα να αλλάξει στάση, εγκαταλείποντας την ουδετερότητα και προχωρώντας στον εξοπλισμό της Ρωσίας.
Είναι ενδεικτικό πως ο Τζο Μπάιντεν, ανάβοντας το «πράσινο φως» για παράδοση F16 στην Ουκρανία, διευκρίνισε ότι έλαβε «σαφή διαβεβαίωση» από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά αεροσκάφη της Δύσης για να πλήξει ρωσικό έδαφος.
Ο Ζελένσκι στο «στόχαστρο»
«Είπαμε αμέσως πως πίσω απ’ αυτό (σ.σ. την απόπειρα επίθεσης στο Κρεμλίνο) βρισκόταν το καθεστώς του Κιέβου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ερωτήθηκε για το δημοσίευμα των New York Times. «Τελικά δεν έχει μεγάλη διαφορά ποια από τις μονάδες του καθεστώτος του Κιέβου βρισκόταν πίσω απ’ αυτό. Το καθεστώς του Κιέβου βρισκόταν πίσω απ’ αυτό, το ξέρουμε αυτό, το γνωρίζουμε, και θα προχωρήσουμε σ’ αυτή τη βάση», πρόσθεσε.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έσπευσαν να διαχωρίσουν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την απόπειρα επίθεσης στο Κρεμλίνο, υποστηρίζοντας πως δεν πιστεύουν ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος εγκρίνει όλες τις κρυφές επιχειρήσεις, αναφέρει η εφημερίδα. «Δεν είναι σαφές σε ποια έκταση γνωρίζει εκ των προτέρων για τις επιχειρήσεις αυτές», φέρονται να δήλωσαν αξιωματούχοι.
Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία είχε υποστηρίξει πως στόχος της επίθεσης ήταν ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν, και πολλοί στη Μόσχα επισήμαναν πως στο πλαίσιο των αντιποίνων η επιχείρηση θα πρέπει να έχει ως σκοπό το τέλος του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμι Ζελένσκι. Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε χαρακτηριστικά πως η απόπειρα επίθεσης στο Κρεμλίνο δεν αφήνει άλλη επιλογή πέρα από την «εξόντωση» του Ζελένσκι και της «κλίκας» του.
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα των New York Times, υψηλόβαθμος Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος δήλωσε πως η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με μια «περίεργη και χωρίς νόημα» επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στο Κρεμλίνο και υποβάθμισε τη σημασία των ευρημάτων που αναφέρονται σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
«Η Ρωσία προσπαθεί να μειώσει τις προμήθειες όπλων στο Κίεβο εκμεταλλευόμενη φόβους της Δύσης για πιθανή κλιμάκωση των φερόμενων ως ουκρανικών επιθέσεων στο ρωσικό έδαφος», ισχυρίστηκε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.
Το σίγουρο είναι πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πλέον μια «καλή δικαιολογία» για να προχωρήσει σε κλιμάκωση της επίθεσης στην Ουκρανία. Μένει να φανεί εάν και πότε θα αποφασίσει μια τέτοια κίνηση ή κατά ορισμένους αναλυτές εάν τελικά μπορεί.