Το αεροσκάφος του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγκμπο καθηλώθηκε στο αεροδρόμιο της Βασιλείας-Μουλχάουζ μετά από αίτημα των «νόμιμων αρχών» της Ακτής Ελεφαντοστού, δηλαδή του στρατοπέδου του Αλασάν Ουατάρα. Το αεροδρόμιο αυτό εκμεταλλεύονται από κοινού η Γαλλία και η Ελβετία. Το αεροσκάφος του Γκμπάγκμπο βρισκόταν εκεί για έλεγχο συντήρησης.

«Οι νόμιμες αρχές μας ζήτησαν την ακινητοποίηση του αεροσκάφους και ακριβώς αυτό κάναμε σε ανταπόκριση στο αίτημα αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουατάρα ζήτησε σήμερα την πραγματοποίηση από αύριο γενικής απεργίας στη χώρα έως ότου ο απερχόμενος πρόεδρος Λοράν Γκμπάγκμπο εγκαταλείψει την εξουσία.

Εν τω μεταξύ, ο εκλεγμένος πρόεδρος Ουατάρα ζητεί γενική απεργία από αύριο έως ότου ο αντίπαλός του  εγκαταλείψει την εξουσία: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ζητήσαμε την πραγματοποίηση γενικής απεργίας σε ολόκληρη τη χώρα από αύριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ουατάρα Πάτρικ Άτσι.

Η Ακτή Ελεφαντοστού αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση μετά τις προεδρικές εκλογές της 28ης Νοεμβρίου, τις οποίες κέρδισε σύμφωνα με την ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή της χώρας ο Αλασάν Ουατάρα τη νίκη του οποίου έχει αναγνωρίσει η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας.