Τη χώρα τους εγκαταλείπουν 14.000 κάτοικοι της Ακτής Ελεφαντοστού  για να μεταβούν στη γειτονική Λιβερία, ώστε να γλιτώσουν από τη μετεκλογική βία. Μερικοί από αυτούς μάλιστα εμποδίστηκαν να διασχίσουν τα σύνορα από ορισμένα στοιχεία των «Νέων Δυνάμεων», οι οποίες υποστηρίζουν τον εκλεγμένο πρόεδρο Αλασάν Ουατάρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) «κατέγραψε τη φυγή συνολικά 14.000 κατοίκων της Ακτής Ελεφαντοστού προς τη Λιβερία λόγω της έλλειψης σταθερότητας μετά τις εκλογές στη χώρα τους εδώ και ένα μήνα».

Όσον αφορά τα εμπόδια που συναντούν η πρόσφυγες κατά τη προσπάθειά τους να εισέλθουν τη Λιβερία η HRC επισημαίνει ότι «αυτό αναγκάζει τους πρόσφυγες από τα χωριά της περιοχής Ντανάν να κάνουν παράκαμψη σχεδόν 80 χιλιομέτρων προς το νότο προκειμένου να εισέλθουν στη Λιβερία».

Μερικές οικογένειες είπαν ότι περπατούσαν για τρεις ή τέσσερις ημέρες σε απομονωμένες τοποθεσίες με πολύ λίγη τροφή και γι αυτό η HRC απευθύνει έκκληση για την «προστασία των αμάχων» και προσθέτει ότι «οι πρόσφυγες έχουν αρχίσει να φτάνουν από τις 29 Νοεμβρίου και εξακολουθούν να έρχονται».

Παράλληλα υπουργός του Μπενίν ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της χώρας του, όπως και ο ομόλογός του της Σιέρα Λεόνε και του Πράσινου Ακρωτηρίου αναμένονται την Τρίτη στο Αμπιτζάν για να ζητήσουν εξ ονόματος της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) από τον απερχόμενο πρόεδρο Λοράν Γκμπάγκμπο να εγκαταλείψει την εξουσία στην Ακτή Ελεφαντοστού.