Σε αλλαγές των σχεδίων της φαίνεται πως αναγκάστηκε η Ουκρανία μετά τη διαρροή των απόρρητων αμερικανικών εγγράφων, ενώ στις ΗΠΑ ψάχνουν το «βαθύ λαρύγγι». Το πλήθος αλλά και η ποικιλία των εγγράφων που σχετίζονται με την Ουκρανία, την Κίνα, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, καταδεικνύει – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις – πως η διαρροή έγινε εκ των έσω, γεγονός που αποτελεί και τον μεγαλύτερο φόβο των μυστικών υπηρεσιών.
Πολλά από τα έγγραφα βρίσκονταν αποκλειστικά σε αμερικανικά χέρια. Μάλιστα ορισμένα έχουν ακόμα και την ένδειξη «NOFORN», που σημαίνει ότι δεν πρέπει να παραδοθούν σε αλλοδαπούς. Οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο, ωστόσο στρέφονται προς τις θεωρίες του αμερικανού «ποντικού» και εξετάζονται τα πιθανά κίνητρα, από μια δυσαρέσκεια μέχρι μια οργανωμένη υπονόμευση των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας.
Σημειώνεται πως πρόκειται για μια από τις πιο σοβαρές αποκαλύψεις απόρρητων εγγράφων από το 2013, όταν ο ιστότοπος Wikileaks έβγαλε στη φόρα με χιλιάδες έγγραφα τα μυστικά των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Αν και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί το μέγεθος της διαρροής, οι πρώτες επιπτώσεις είναι ορατές. Υπενθυμίζεται πως αρχικά επιχειρήθηκε να παρουσιαστούν τα έγγραφα, ορισμένα εκ των οποίων είναι έως και 6 εβδομάδων, ως πλαστά και ως μέρος της ρωσικής προπαγάνδας παραπληροφόρησης. Ωστόσο αξιωματούχοι του Πενταγώνου φέρονται να επιβεβαιώνουν τελικά, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ότι πρόκειται για γνήσια έγγραφα.
Η Ουκρανία αναγκάστηκε να αλλάξει τα στρατιωτικά της σχέδια
Όπως ανέφερε στο CNN πηγή προσκείμενη στον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ουκρανία εξαιτίας της δημοσιοποίησης διαβαθμισμένων εγγράφων υποχρεώθηκε να τροποποιήσει μέρος των στρατιωτικών της σχεδίων που φέρονται να σχετίζονται με την πολυαναμένομενη αντεπίθεση. Πάντως επίσημα, ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ ισχυρίστηκε πως τα στρατηγικά σχέδια της Ουκρανίας παραμένουν τα ίδια, αλλά πρόσθεσε πως τα πιο συγκεκριμένα τακτικά σχέδια υπόκεινται πάντα σε αλλαγές.
«Υπάρχουν στρατηγικοί στόχοι – παραμένουν αμετάβλητοι», είπε στο Reuters και πρόσθεσε: «Όμως επιχειρησιακά και τακτικά σενάρια βελτιώνονται διαρκώς, με βάση την εκτίμηση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, την προμήθεια πόρων, τα δεδομένα των υπηρεσιών πληροφοριών για τους πόρους του εχθρού κλπ». «Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να επανεκτιμηθούν σχέδια, επειδή τώρα γίνεται η επεξεργασία τους», συμπλήρωσε.
Η Ουκρανία περιφρουρούσε μέχρι σήμερα με ζήλο την «επιχειρησιακή της ασφάλεια» και σίγουρα δεν είναι καθόλου ευχάριστο για το Κίεβο πως απόρρητο υλικό διέρρευσε σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, ακόμη κι αν τελικά δεν φαίνεται να αποκαλύφθηκε η κατεύθυνση και η σφοδρότητα της ουκρανικής αντεπίθεσης.
Ενδεχομένως το Κρεμλίνο να έχει ήδη μια αρκετά καλή ιδέα για το εύρος των προετοιμασιών της Ουκρανίας, αλλά το Κίεβο οφείλει να φροντίζει ο εχθρός να γνωρίζει όσο το δυνατόν λιγότερα για τις επιχειρήσεις που ενδέχεται να αλλάξουν ριζικά τα δεδομένα στο πεδίο των μαχών.
Όπως αναφέρει και το BBC πολλά από τα απόρρητα έγγραφα δίνουν μια λεπτομερή εικόνα του πολέμου στην Ουκρανία. Αναφέρονται στις απώλειες που υπέστησαν οι δύο πλευρές, στις στρατιωτικές αδυναμίες τους, αλλά και στα κρίσιμα σημεία που θα πρέπει να προσεχθούν όταν αποφασίσει η Ουκρανία να προχωρήσει στην αντεπίθεσή της, πριν από το τέλος της άνοιξης, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Επίσης περιλαμβάνονται λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό που παρέχονται στον ουκρανικό στρατό και αναφέρεται το πότε θα είναι έτοιμες οι ταξιαρχίες για την αντεπίθεση. Όπως σημειώνεται «οι χρόνοι παράδοσης του εξοπλισμού θα επηρεάσουν την εκπαίδευση και την ετοιμότητα» του ουκρανικού στρατού.
Ακόμη γίνεται μια ανάλυση στη φθίνουσα ικανότητα των εναέριων δυνάμεων του Κιέβου, το οποίο επιδιώκει να εξισορροπήσει τους περιορισμένους πόρους του για την προστασία των αμάχων και των ζωτικής σημασίας υποδομών αλλά και των στρατευμάτων του που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Τα έγγραφα όμως δεν μιλούν μόνο για την κατάσταση του στρατού της Ουκρανίας, αλλά αποκαλύπτουν και παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και των συμμάχων των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλα ζητήματα. Ενδεικτικές είναι οι πληροφορίες που αφορούν το Ισραήλ και τη Νότια Κορέα σχετικά με τις εσωτερικές συζητήσεις που διεξάγονται σε αυτές τις δύο χώρες για μια σειρά από ευαίσθητα ζητήματα.
Ακόμη και για τις ήδη γνωστές πληροφορίες έχουν ενδιαφέρον κάποιες επιμέρους επισημάνσεις, αλλά και το δεν υπήρχαν τόσα συγκεντρωμένα στοιχεία μαζί. Για παράδειγμα για τον αριθμό των θυμάτων, δεν αποτελεί έκπληξη πως οι ΗΠΑ εκτιμούν πως ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί είναι μεταξύ 189.500 και 223.000. Ο αντίστοιχος αριθμός για τις ουκρανικές απώλειες (μεταξύ 124.500 και 131.000) φαίνεται επίσης να συμφωνούν με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε δημοσιογράφους τις τελευταίες εβδομάδες.
Όμως από το Πεντάγωνο επισημαίνεται πως και για τις δύο πλευρές «δεν υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη» στα στοιχεία που δίνουν, λόγω των σκόπιμων προσπαθειών τους να παραπλανήσουν αποκομίζοντας επικοινωνιακά οφέλη.