Την ανησυχία τους ότι θα υποστούν απώλειες εξαιτίας των καθυστερήσεων που θα προκαλέσει η απόφαση των αμερικανών ελεγκτών ποιότητας να αποσυρθούν από το Μεξικό εξαιτίας της κλιμακούμενης βίας από τα ναρκωτικά, εξέφρασαν οι αμερικανοί εισαγωγείς φρέσκων τροφίμων.

Το πολιτειακό υπουργείο Υγείας της Αριζόνας αποφάσισε τον προηγούμενο μήνα να σταματήσει να στέλνει επιθεωρητές στη μεξικανική πολιτεία της Βόρειας Σονόρα για να ελέγχουν τα φρέσκα προϊόντα πριν από την εισαγωγή, επικαλούμενο φόβους για αύξηση του αριθμού των δολοφονιών που σχετίζονται με τα ναρκωτικά.

Η απόσυρση αποτελεί ένδειξη ότι ο πόλεμος των ναρκωτικών επηρεάζει την οικονομική λειτουργία και διακινδυνεύει τη φήμη της χώρας, ως ασφαλούς τόπου για ξένες επενδύσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε επεισόδια βίας που σχετίζονται με τα ναρκωτικά με τις περισσότερες δολοφονίες να συμβαίνουν κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας που αποτελούν δίοδο για τις νόμιμες εμπορικές εξαγωγές δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η αρμόδια υπηρεσία θα κάνει τώρα χιλιάδες ελέγχους σε δώδεκα σημεία σε αμερικανικό έδαφος, αντί για τρεις αποθήκες στην πόλη Νογκάλες, στο Βόρειο Μεξικό, όπου μέχρι τώρα ελέγχονταν ντομάτες και επιτραπέζια σταφύλια, εμπορικής αξίας, 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η σοδιά της ντομάτας, η οποία σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας του Μεξικού, αποτελεί το Νο 1 εξαγώγιμο γεωργικό προϊόν της χώρας, προς τις ΗΠΑ, αρχίζει τώρα και πολλοί εισαγωγείς εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες.

«Έχει δημιουργηθεί ένας εφιάλτης στον έλεγχο, δεν υπάρχει αρκετός χώρος, αρκετοί ελεγκτές και αρκετός χρόνος για να γίνουν όλα αυτά στην αμερικανική πλευρά των συνόρων», λέει διευθυντής εταιρείας συσκευασίας στην πόλη Νογκάλες.

Οι ανησυχίες ενισχύονται από το ότι το Μεξικό θα μπορούσε να εξάγει περισσότερα γεωργικά προϊόντα στις ΗΠΑ εφέτος, μετά από καταστροφική χρονιά για τη σοδιά στη Φλόριντα, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του Μεξικού σε φρούτα και λαχανικά. Αλλά περισσότερα προϊόντα, σημαίνει περισσότερη πίεση στο σύστημα.

Οι καθυστερήσεις στους ελέγχους θα μπλοκάρουν τις αλυσίδες διανομής, αναγκάζοντας τους μεξικανούς αγρότες να αφήνουν τα προϊόντα στο χωράφι ή να εξάγουν μέσω εναλλακτικών εισόδων που θα αυξήσει το κόστος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Φρέσκων Αγροτικών Προϊόντων.

Μερικές αμερικανικές αποθήκες αναγκάστηκαν να νοικιάσουν επιπλέον χώρο για τους ελέγχους, δήλωσε μεξικανός εξαγωγέας.

Τα στελέχη των γεωργικών υπηρεσιών της Αριζόνας λένε ότι κάνουν ότι καλύτερο μπορούν να ελαχιστοποιήσουν το μπλοκάρισμα και μέχρι τώρα δεν είχαν προβλήματα και διαβεβαιώνουν ότι άλλαξαν το πρόγραμμα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το φόρτο των εισαγωγών στην περίοδο αιχμής.