Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε πως θα καλωσόριζε οποιεσδήποτε ρωσικές προτάσεις για τη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων και την αύξηση του αριθμού των ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία και πρόσθεσε πως η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας εκεί θα πρέπει να γίνει μόνιμη.
Υπενθυμίζεται πως η παρέμβαση της Ρωσίας στον συριακό εμφύλιο πόλεμο το 2015, έγειρε καθοριστικά την πλάστιγγα στην πλευρά του Άσαντ, εξασφαλίζοντας την επικράτηση του σύρου ηγέτη κόντρα στις δυτικές .
Ο Άσαντ, ο οποίος συνάντησε χθες, Τετάρτη, τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, υποστήριξε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι η Δαμασκός αναγνωρίζει ως ρωσικά τα ουκρανικά εδάφη που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία.
Η Συρία, δήλωσε ο Άσαντ, θα καλωσόριζε οποιεσδήποτε ρωσικές προτάσεις για τη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων και για την αύξηση των αριθμών των ρωσικών στρατευμάτων – και πρόσθεσε πως τα στρατεύματα αυτά δεν πρέπει να είναι προσωρινά.
«Πιστεύουμε πως η επέκταση της ρωσικής παρουσίας στη Συρία είναι κάτι καλό», δήλωσε ο Άσαντ στη συνέντευξή του στο RIA. «Η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας σε οποιαδήποτε χώρα δεν θα πρέπει να βασίζεται σε οτιδήποτε προσωρινό». «Πιστεύουμε πως, αν η Ρωσία έχει την επιθυμία να επεκτείνει τις βάσεις ή να αυξήσει τον αριθμό τους, το ζήτημα είναι τεχνικό ή επιμελητείας».
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εκτός από την αεροπορική βάση Χμέιμιμ, από την οποία η Ρωσία εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές για να υποστηρίξει τον Άσαντ, η Μόσχα ελέγχει επίσης τη ναυτική διευκόλυνση στην Ταρτούς της Συρίας, τη μοναδική ναυτική βάση της στη Μεσόγειο, την οποία χρησιμοποιεί από την εποχή της Σοβετικής Ένωσης.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τον Ιανουάριο πως η Ρωσία και η Συρία ανακαίνισαν την αεροπορική στρατιωτική βάση αλ-Τζάραχ στη βόρεια Συρία για να τη χρησιμοποιούν από κοινού. Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις είχαν ανακαταλάβει το 2017 αυτή τη μικρή βάση ανατολικά του Χαλεπίου από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
Στη Μόσχα, ο Άσαντ ευχαρίστησε τον Πούτιν για τη βοήθεια που προσέφερε η Ρωσία στη Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό και έπλεξε το εγκώμιο του επικεφαλής του Κρεμλίνου λέγοντας πως υποστηρίζει την ενότητα της Συρίας. Η Συρία στέκεται στο πλευρό της Ρωσίας στο ζήτημα της Ουκρανίας, τόνισε ο Άσαντ.
«Επειδή αυτή είναι η πρώτη επίσκεψή μου από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, θα ήθελα να επαναλάβω τη θέση της Συρίας υπέρ αυτής της ειδικής επιχείρησης», δήλωσε ο Άσαντ στον Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Η Συρία αναγνωρίζει επίσης ως ρωσικά τα εδάφη της Ουκρανίας που έχει καταλάβει η Ρωσία, δήλωσε ο Άσαντ. «Λέω πως αυτά είναι ρωσικά εδάφη και ακόμη κι αν δεν είχε γίνει ο πόλεμος, αυτά είναι ιστορικά ρωσικά εδάφη», δήλωσε ο Άσαντ στο RIA. Ο Άσαντ δήλωσε επίσης πως η Ρωσία και η Συρία σχεδιάζουν να υπογράψουν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες μια συμφωνία οικονομικής συνεργασίας.
«Άνοιγμα» υπό όρους στον Ερντογάν
Εν τω μεταξύ, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ δήλωσε και έτοιμος να συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπό τον όρο πως αυτός ο τελευταίος θα αποσύρει τα στρατεύματά του από τη βόρεια Συρία.
Σημειώνεται πως το Κρεμλίνο επιδιώκει να συμφιλιώσει την Άγκυρα με τη Δαμασκό, οι σχέσεις των οποίων έχουν επιδεινωθεί από την αρχή της σύγκρουσης στη Συρία, το 2011. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει επανειλημμένα έτοιμος να συναντήσει τον Άσαντ για να επισφραγίσουν το ξεπάγωμα των σχέσεων. Στα τέλη Δεκεμβρίου είχαν ήδη συναντηθεί στη Μόσχα οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και της Συρίας, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από το 2011. Διπλωμάτες της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Συρίας και του Ιράν πρόκειται να συνεδριάσουν αυτή την εβδομάδα στη Μόσχα για να προετοιμάσουν μια συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, πριν από μια ενδεχόμενη σύνοδο κορυφής των προέδρων τους.
Μια συνάντηση με τον Ερντογάν θα είναι δυνατή «όταν η Τουρκία θα είναι έτοιμη, με ξεκάθαρο τρόπο και χωρίς δισταγμούς, για την πλήρη αποχώρηση των στρατιωτών της από το συριακό έδαφος», δήλωσε ο Άσαντ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Η Άγκυρα θα πρέπει επίσης «να σταματήσει κάθε υποστήριξη στην τρομοκρατία», πρόσθεσε ο Άσαντ, αναφερόμενος στην υποστήριξη που παρέχει η Τουρκία σε ανταρτικές οργανώσεις οι οποίες αντιτίθενται στο καθεστώς της Δαμασκού. «Είναι η μόνη περίπτωση κατά την οποία θα μπορούσε να λάβει χώρα μια συνάντηση με τον Ερντογάν», επέμεινε ο Άσαντ. «Σε τι θα χρησίμευε μια τέτοια συνάντηση και γιατί να οργανωθεί αν δεν οδηγήσει σε τελική κατάληξη του πολέμου στη Συρία;», συνέχισε.
Οι Ερντογάν και Άσαντ ανέβηκαν στην εξουσία στις αρχές των χρόνων του 2000 και συνήψαν αρχικά εγκάρδιες σχέσεις, έπειτα από δεκαετίες εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες τους, οι οποίες προέκυψαν από τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πριν από έναν αιώνα. Όμως μετά την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία, που από το 2011 έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατομμυρίων, η Άγκυρα υποστήριξε ισλαμιστικές οργανώσεις που επεδίωκαν να ανατρέψουν το συριακό καθεστώς.