Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της «να επενδύσει έως και 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ» τις δύο προσεχείς χρονιές στις περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου.
Η EBRD σχεδιάζει κατ’αυτόν τον τρόπο «να υποστηρίξει την ανάπτυξη, την ανασυγκρότηση και την επανένταξη της οικονομίας της περιοχής» προκειμένου να διατηρηθούν «τα μέσα διαβίωσης και οι θέσεις εργασίας στις πληγείσες πόλεις», αναφέρει η ίδια σε ανακοίνωσή της.
«Πρόκειται για μια από τις πιο καταστροφικές κρίσεις που έχουν παρατηρηθεί στην Τουρκία και ακόμη στην Ευρώπη εδώ και πάνω από έναν αιώνα και ο αντίκτυπος στον πληθυσμό και την οικονομία είναι εξαιρετικά σοβαρός», σημειώνει σε δήλωσή του που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση ο Αρβίντ Τουερκνέρ, γενικός διευθυντής της EBRD για την Τουρκία.
Το ποσό που επενδύεται θα περιλαμβάνει 600 εκατομμύρια ευρώ σε πιστωτικές γραμμές προς τις τοπικές τράπεζες για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες που επλήγησαν άμεσα, όπως και νέα δάνεια στις επιχειρήσεις που μετέχουν στις προσπάθειες ανάκαμψης και ανασυγκρότησης στην περιοχή.
Η EBRD δηλώνει ότι θέλει να υποστηρίξει την ανοικοδόμηση «βιώσιμων υποδομών» και θα εστιάσει επίσης στα κεφάλαια για την ανοικοδόμηση του σιδηροδρομικού δικτύου για να αποκατασταθεί η συνδεσιμότητα μεταξύ της περιοχής της νοτιοανατολικής Τουρκίας και της υπόλοιπης χώρας.
Μόνον οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς στην Τουρκία «ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια» (94,7 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με συνοπτικό υπολογισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΗΕ, της ΕΕ και της τουρκικής κυβέρνησης που ανακοινώθηκε την Τρίτη.
Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου 7,8 βαθμών που ακολουθήθηκε από άλλον έναν 7,6 βαθμών εννέα ώρες αργότερα στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 46.000 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό 105.000 στην Τουρκία, σύμφωνα με απολογισμούς που δεν είναι οριστικοί. Επίσης κατέστρεψε ή προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε 214.000 κτίρια, ορισμένες φορές άνω των 10 ορόφων, σε 11 από τις 81 τουρκικές επαρχίες. Σχεδόν 6.000 άνθρωποι έχασαν επίσης τη ζωή τους στην Συρία, σύμφωνα με τις αρχές.
Η EBRD, η οποία ιδρύθηκε το 1991 για να βοηθήσει τις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ να περάσουν σε μια οικονομία της αγοράς, διεύρυνε έκτοτε το πεδίο δράσης της για να περιλάβει χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Είναι «ο πρώτος θεσμικός επενδυτής στην Τουρκία», έχοντας φέρει «σχεδόν 17 δισεκατομμύρια ευρώ στη χώρα από το 2009», όπως διευκρινίζει η ίδια στην ανακοίνωσή της.