Ο Σωκράτης Δούκας, επικεφαλής ΕΤΙΚ – ΕΚΑΒ που συμμετείχε στις διασώσεις στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό, περιέγραψε όσα βίωσε, ενώ τόνισε πως «είδε την ελπίδα» στα μάτια ενός παιδιού, το οποίο του προσέφερε μπισκότα, όση ώρα εκείνος έψαχνε για εγκλωβισμένους.

Μιλώντας στο Mega ανέφερε ότι «ξέρουμε πως όταν θα πάμε σε τέτοιες καταστάσεις όπως του σεισμού, είναι δεδομένο πως θα έχουμε άσχημες εικόνες. Στη μνήμη μου έμεινε αυτό το αγοράκι που πρόσφερε τα μπισκότα. Μέσα από τα μάτια αυτού του παιδιού είδα την ελπίδα».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «ένας Τούρκος διασώστης έβγαλε το μπουφάν του και μου το έδωσε για να ζεσταθώ. Την τελευταία μέρα συνέβη αυτό, και η επιχείρηση είχε κρατήσει πάνω από 12 ώρες και τότε ένας Τούρκος μου έδωσε το μπουφάν του ως δώρο ευγνωμοσύνης».

«Είναι εκπληκτικό πως οι Τούρκοι μας έστειλαν μηνύματα στα social, τα οποία έγραφαν “είσαι αδελφός μας”, “τα σπίτια μας είναι ανοιχτά για εσάς”. Ήταν μια αγκαλιά, ήταν πολύ ζεστή η προσέγγισή τους ειδικά όταν άκουγαν πως είμασταν Έλληνες. Από την αρχή, το περιβάλλον ήταν φιλικό», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ακόμη, μεταξύ άλλων ανέφερε πως «όταν γινόταν μια επιχείρηση είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τους συγγενείς αλλά και τους άστεγους. Εμείς έπρεπε να παρέχουμε ιατρικές υπηρεσίες και σε εκείνους. Η συνδρομή στην επιχείρηση διάσωσης της ΕΜΑΚ, η φροντίδα των εγκλωβισμένων αλλά και των υπολοίπων. Εμείς κάποια στιγμή θα αποχωρήσουμε, το έργο του ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ θα είναι πάντα διαχρονικό».