Οι ώρες που περνούν στη Συρία και την Τουρκία είναι εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα σωστικά συνεργεία που δίνουν μάχη για επιζώντες στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς. Υπάρχουν όμως και εκείνες οι εικόνες που δίνουν ελπίδα.
Όπως ένα βίντεο που δημοσιεύει το δίκτυο AlJazeera με τη διάσωση ενός 9χρονου κοριτσιού και του πατέρα του μετά από 80 ώρες που έμειναν παγιδευμένοι στα ερείπια.
Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 21.000 μέσα σε τέσσερις ημέρες. Η επόμενη ημέρα μοιάζει ιδιαίτερα δυσοίωνη, καθώς η ανθρωπιστική κρίση είναι προ των πυλών.
Ήδη οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για έξαρση των επιδημιών, κρούωντας τον κώδωνα κινδύνου για τη δημόσια υγεία, καθώς εκτός από τους νεκρούς, οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και οι ζημιές στις δομές υγείας δημιουργούν επικίνδυνο συνδυασμό για την εξάπλωση μολυσματικών νόσων, όπως η χολέρα.
Όπως αναφέρουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» σε ανακοίνωσή τους, στην περιοχή πολλές δομές υγείας έχουν υποστεί ζημιές, με ορισμένες, όπως το νοσοκομείο στην περιοχή Γιαντάρις, να μην μπορούν να συνεχίσουν την παροχή φροντίδας στους ασθενείς. Δύο μαιευτικές κλινικές που υποστηρίζονται από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» εκκενώθηκαν λόγω του κινδύνου κατάρρευσης των κτιρίων.
Η οργάνωση σημειώνει ότι οι ανάγκες που υπάρχουν αυτή την στιγμή δεν είναι μόνο ιατρικές. Οι άνθρωποι χρειάζονται στέγη, τροφή, κουβέρτες, ρούχα, θερμαντικά υλικά, κιτ υγιεινής. Επίσης, υπάρχουν ελλείψεις σε καύσιμα, ηλεκτρισμό, επαρκές νερό και σωστές συνθήκες υγιεινής. Πρόκληση επίσης αποτελεί και η πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων από το σεισμό.