Ο Νιγηριανός γερουσιαστής Ίκε Εκουερεμάντου δικάζεται από την Τρίτη (31/1) σε δικαστήριο του Λονδίνου με την κατηγορία ότι επιχείρησε να αφαιρέσει το νεφρό ενός νέου για να το μεταμοσχεύσει στην άρρωστη κόρη του.
Ο 60χρονος πρώην αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Νιγηρίας κατηγορείται μαζί με τη σύζυγό του, την Μπίατρις Νουανέκα Εκουερεμάντου, 56 ετών, ότι μετέφεραν στη Βρετανία έναν νεαρό 21 ετών για να του αφαιρέσουν το νεφρό και να το μεταμοσχεύσουν στην κόρη τους Σόνια, 25 ετών.
Ενώπιον του δικαστηρίου του Ολντ Μπέιλι ο Εκουερεμάντου είπε μόνο τη φράση «Ναι, κυρία», για να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του. Η Σόνια, που δικάζεται επίσης για την ίδια υπόθεση, δεν ήταν παρούσα στο δικαστήριο επειδή νοσηλεύεται για αδιευκρίνιστους λόγους. Οι δικηγόροι της κατέθεσαν μια ψυχιατρική έκθεση που ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να δικαστεί και η συνεδρίαση αναβλήθηκε μέχρι η κατηγορούσα αρχή να λάβει γνώση αυτής της έκθεσης.
Το φερόμενο ως θύμα, αφού υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις σε ένα νοσοκομείο στο βορειοδυτικό Λονδίνο, αρνήθηκε να δώσει τη συγκατάθεσή του για τη μεταμόσχευση και το έσκασε για να ειδοποιήσει την αστυνομία. Η οικογένεια Εκουρεμάντου συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Χίθροου τον Ιούνιο του 2022. Ο γερουσιαστής προφυλακίστηκε ενώ η σύζυγος και η κόρη του αφέθηκαν ελεύθερες υπό όρους.
Κατηγορίες έχουν απαγγελθεί επίσης και σε βάρος του 50χρονου γιατρού Ομπίνα Ομπέτα.
Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει επτά εβδομάδες.
Ο Ίκε Εκουερεμάντου εξελέγη για πρώτη φορά στη Γερουσία το 2003. Η υπόθεση προκάλεσε σάλο στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και στα νιγηριανά μέσα ενημέρωσης. Ορισμένοι εξέφραζαν την υποστήριξή τους, άλλοι την αγανάκτησή τους για τα καταγγελλόμενα. «Η υπόθεση αυτή είναι απίστευτη. Πού αλλού στον κόσμο θα υπήρχε ένας (πρώην) αντιπρόεδρος της Γερουσίας που παραμένει ακόμη γερουσιαστής, είναι στη φυλακή εδώ και 200 ημέρες (…) και λαμβάνει ακόμα τον μισθό του;» σχολίασε ο ακτιβιστής Σίτιζεν Γκμπόλα, της οργάνωσης Take It Back, που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Τι συμβαίνει; Γιατί δεν έχει ανασταλεί η ιδιότητά του;» διερωτήθηκε ο ακτιβιστής, που ήταν παρών στο δικαστήριο.