Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν αναφέρθηκε μονάχα απευθείας στις εξελίξεις του πολέμου στη χώρα του και τις προσπάθειες να αντιμετωπιστούν οι ρωσικές δυνάμεις. Έθιξε κι άλλο ένα θέμα που τα τελευταία 24ωρα απασχολεί ιδιαίτερα την κοινή γνώμη: τα ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό κάποιων δημοσίων υπαλλήλων και αξιωματούχων.

«Ορισμένες φορές μοιάζει πως κάποιοι που μένουν σε πόλεις μακριά από το μέτωπο έχουν ξεχάσει εντελώς πως η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο και έχουν αρχίσει να αγνοούν εντελώς την πραγματικότητα, χάρις στην προστασία που μας παρέχουν οι ήρωές μας. Αγνοούν ότι ο πόλεμος είναι μια κατάσταση που κάνεις δεν μπορεί να επιτρέψει», τόνισε χαρακτηριστικά στην αρχή του μηνύματός του.

Συνέχισε λέγοντας πως οι μάχες στο Ντονμπάς παραμένουν άγριες με τις εκεί δυνάμεις να δέχονται επιθέσεις και πυρά από τους Ρώσους επί 24ώρου βάσεως. «Η μάχη για το Ντονμπάς και το νότο συνεχίζεται. Βλέπουμε τις δυνάμεις που συγκεντρώνει η Ρωσία και ξέρουμε πως να απαντήσουμε. Η Ουκρανία δεν θα δείξει κανένα ίχνος αδυναμίας, το κράτος δεν θα δείξει κανένα ίχνος αδυναμίας», δήλωσε και πέρασε στο ζήτημα που «καίει» την ουκρανική κοινωνία.

Έπειτα από αποκάλυψη των ουκρανικών ΜΜΕ, πως ο αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας, Ολέκσιι Σιμονένκο, έφυγε από την Ουκρανία και πήγε διακοπές στην Ισπανία για να γιορτάσει την αλλαγή του έτους, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε πως υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους να εγκαταλείψουν τη χώρα για διακοπές.

«Αφορά όλους εκείνους που υποτίθεται δουλεύουν για το κράτος και μέσα στο κράτος», τόνισε. «Κανείς δεν θα μπορέσει να φύγει για διακοπές εκτός Ουκρανίας ή για άλλον λόγο που δεν έχει να κάνει με το έργο του κράτους. Από εδώ και πέρα μόνο για ένα πραγματικό ταξίδι που επιβάλλεται από την εργασία τους θα λαμβάνουν άδεια εξόδου από τη χώρα», πρόσθεσε.

I signed several decrees today. There is a principled NSDC decision on officials traveling abroad. It applies to all officials of the central government and various other levels of local government. It applies to law enforcers, people's deputies, prosecutors and all those who are supposed to work for the state and in the state. If they want to rest now, they will rest outside the civil service. Officials will no longer be able to travel abroad for vacation or for any other non-governmental purpose.Another NSDC decision today concerns our spiritual independence. Sanctions have been imposed against 22 Russian citizens who, under the guise of spirituality, support terror and genocidal policy.We have already made personnel decisions – some today, some tomorrow – regarding officials of various levels in ministries and other central government bodies, in the regions, and in the law enforcement system.Ukraine will not show weakness. The state will not show weakness.🇺🇦🇺🇦🇺🇦

Posted by Володимир Зеленський on Monday, January 23, 2023

«Το τάγμα Μονακό»

Ο Σιμονένκο, σύμφωνα με τα ουκρανικά ΜΜΕ, ταξίδεψε στην Ισπανία και παρέμεινε σε θέρετρο στην πόλη της Ανδαλουσίας, Μαρμπέγια, έναν από τους πιο γνωστούς ταξιδιωτικούς προορισμούς. Μάλιστα, φέρεται να χρησιμοποίησε και αυτοκίνητο που ανήκει σε ισχυρό Ουκρανό επιχειρηματία στο διάστημα των δέκα ημερών που έμεινε εκεί. Τώρα, ο ουκρανικός Τύπος υποστηρίζει πως ο Σιμονένκο, ο οποίος επωφελήθηκε, από τη μεγάλη… εκκαθάριση που έκανε ο Ζελένσκι τον περασμένο Ιούλιο δήλωσε την παραίτησή του από το αξίωμά του.

Ο Σιμονένκο και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της ουκρανικής κυβέρνησης που κατά διαστήματα έχουν βρεθεί σε ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό και έχουν ανεβάσει φωτογραφίες ή και βίντεο από αυτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν βαφτιστεί από την κοινή γνώμη ως το «τάγμα Μονακό». Ο Τύπος παρουσιάζει τις εξελίξεις με τον Σιμονένκο ως «πλήγμα για το τάγμα Μονακό». Το Μόντε Κάρλο, χρησιμοποιείται καθώς πριν από τον πόλεμο ήταν ένας προσφιλής προορισμός της υψηλής κοινωνίας της Ουκρανίας.