Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «έδειξε» την 14η Μαΐου ως την ημέρα των εκλογών στην Τουρκία, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του AKP, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο. Χωρίς να ανακοινώνει σαφώς την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, ο αρχηγός του κράτους άφησε να εννοηθεί πως θα είναι «73 χρόνια» μετά τη νίκη του (συντηρητικού) Δημοκρατικού Κόμματος το 1950.
«Το έθνος μας θα δώσει την απάντησή του στο “Τραπέζι των Έξι” [την πλατφόρμα της αντιπολίτευσης] την ίδια ημέρα που θα είναι τα 73 χρόνια», είπε σε βουλευτές του κόμματός του, AKP, στο κοινοβούλιο.
Το Ραμαζάνι και η νηστεία που επιβάλλει στους πιστούς θα είναι φέτος από τις 23 Μαρτίου μέχρι τις 21 Απριλίου.
Το AKP, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.
Λίγες ημέρες πριν, δημοσίευμα του Bloomberg ανέλυε τις σκέψεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις εκλογές στην Τουρκία, αναφέροντας ότι φαίνεται ότι θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.
«Το 2023 θα πετύχουμε τον δρόμο που άνοιξε ο Μεντερές στις 14 Μαΐου 1950, λέγοντας “φτάνει, οι πολίτες έχουν το λόγο”», είπε ο Τούρκος πρόεδρος με το Bloomberg να το ερμηνεύει ως μήνυμα του Ερντογάν για την ημερομηνία των εκλογών.
Σημειώνεται ότι οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου.
Ο Ερντογάν, που θα είναι και πάλι υποψήφιος, έγινε πρωθυπουργός το 2003 προτού τροποποιήσει το Σύνταγμα και γίνει πρόεδρος που εκλέγεται απευθείας από τον λαό με καθολική ψηφοφορία το 2014.
Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε την πρόθεσή της για επιστροφή στο κοινοβουλευτικό σύστημα σε περίπτωση νίκης.
Το Δημοκρατικό Κόμμα που ιδρύθηκε το 1946 από τον Αντνάν Μεντερές και τους υποστηρικτές του, που είχαν αποχωρήσει από το κόμμα του Μουσταφά Κεμάλ «Ατατούρκ», ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, είχε κερδίσει τις εκλογές της 14ης Μαΐου 1950 προτού ανατραπεί δέκα χρόνια αργότερα από στρατιωτικό πραξικόπημα και διαλυθεί στη συνέχεια.
Ο Ερντογάν συγκρίνει συχνά τον εαυτό του με τον Αντνάν Μεντερές και στέλνει με αυτό τον τρόπο ένα μήνυμα στη συντηρητική πτέρυγα του εκλογικού σώματος.
Το «Τραπέζι των Έξι» είναι μια εκλογική συμμαχία έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και το μεγαλύτερο, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, CHP (κληρονόμος του Μουσταφά Κεμάλ).
Μόνο το (φιλοκουρδικό, δημοκρατικό αριστερό) HDP, τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, δεν συμμετέχει στη συμμαχία αυτή.
Διαβάστε επίσης: Το σενάριο για «παράλληλες» εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία – Η πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής τους