Τη συνέχεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων των κυβερνήσεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησε ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.
«Χρειαζόμαστε λύση που θα αποκαταστήσει την ειρήνη», τόνισε ο κ. Στάινμαϊερ κατά τη διάρκεια συνδιαλέξεών του με τους δύο ομολόγους του χθες, σημείωσε η εκπρόσωπός του, η Κέρστιν Γκάμελιν.
Παρότρυνε τα μέρη να ξαναρχίσουν τις τριμερείς διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, πρόσθεσε η κυρία Γκάμελιν μέσω Twitter.
Στις συζητήσεις των προέδρων της Γερμανίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Ευρώπη, στην Ουκρανία και στην περιοχή του νότιου Καυκάσου.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκαν εκ νέου σε αυτές της Αρμενίας στα μέσα Σεπτεμβρίου. Το Μπακού κατηγόρησε το Γερεβάν για προκλήσεις, κάτι που το δεύτερο διέψευσε.
Στις σφοδρές εχθροπραξίες, τις πιο σφοδρές από τον πόλεμο των δύο κρατών του 2020, έχασαν τη ζωή τους πάνω από 200 άνθρωποι.
Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες βρίσκονται για δεκαετίες σε διένεξη για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ιστορικά κατοικούν Αρμένιοι αλλά αποτελούσε τμήμα του Αζερμπαϊτζάν τη σοβιετική εποχή. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, ενεπλάκησαν σε δύο πολέμους, τα χρόνια του 1990 (πάνω από 30.000 νεκροί) και το 2020 (6.500 νεκροί). Ωστόσο, η πιο πρόσφατη ανάφλεξη δεν είχε επίκεντρο το Ναγκόρνο Καραμπάχ αλλά τμήματα του εδάφους της Αρμενίας, καταγγέλλει το Γερεβάν.
Διπλωμάτες εκτιμούν ότι η αυταρχική κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε να αδράξει την ευκαιρία που της παρουσιάστηκε εξαιτίας του ότι η προστάτιδα δύναμη της Αρμενίας, η Ρωσία, επικεντρώνει την προσοχή της στον πόλεμο στην Ουκρανία.