Όπως κάθε εβδομάδα έτσι και αυτή που διανύσαμε υπήρξαν ευχάριστες και δυσάρεστες ειδήσεις που απασχόλησαν την παγκόσμια κοινή γνώμη. Το γεγονός ότι μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις είναι αποδεδειγμένο. Δε χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Σε αυτές συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Σκηνές «Αποκάλυψης» από τις πλημμύρες στις ΗΠΑ

Μία καταιγίδα «ιστορικών διαστάσεων» πλήττει τις ΗΠΑ. Σε αυτήν την εικόνα που τραβήχτηκε με drone, ένα όχημα έχει κολλήσει σε μια καταβόθρα, στο τμήμα Chatsworth του Λος Άντζελες, την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023. Οι καταβόθρες «κατάπιαν» αυτοκίνητα και οι μανιασμένοι χείμαρροι πλημμύρισαν ολόκληρες πόλεις.

 Η μαχητική Σόνια Γκουαζαζάρα αναλαμβάνει το υπουργείο Αυτοχθόνων

Η μαχητική ηγέτιδα των αυτοχθόνων της Βραζιλίας Σόνια Γκουαζαζάρα ανέλαβε και πάλι, το υπουργείο Αυτοχθόνων Λαών στην κυβέρνηση του προέδρου Λούλα, αφού τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια αντιστάθηκε σθεναρά στην πολιτική «γενοκτονίας» των ιθαγενών του απερχόμενου προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου. Η ηγέτιδα διαβάζει την εναρκτήρια ομιλία της σε έναν ιδιωτικό χώρο πριν από την τελετή των εγκαινίων της στο Παλάτι Planalto στη Μπραζίλια της Βραζιλίας, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023.

Φρενίτιδα με το βιβλίο του πρίγκιπα Χάρι

Στη Βρετανία, φρενίτιδα επικρατεί για το βιβλίο του πρίγκιπα Χάρι το οποίο ξεπουλάει… Μέσα στις σελίδες του βιβλίου αποκαλύπτονται οι συγκρούσεις και οι προσωπικές εντάσεις μέσα στα βασιλικά ανάκτορα, η εκδοχή του πρίγκιπα Χάρι για το πώς μεγάλωσε και στη συνέχεια το πώς ήρθε σε ρήξη με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Ένα ζευγάρι βγάζει μια φωτογραφία μπροστά από μια βιτρίνα ενός βιβλιοπωλείου στο Λονδίνο. Το «Spare» ξεκίνησε να πωλείται σε όλο τον κόσμο την Τρίτη. Στη Βρετανία, μερικά καταστήματα άνοιξαν τα μεσάνυχτα για να πουλήσουν αντίγραφα του «Spare» σε σκληρούς βασιλικούς θιασώτες και τους απλώς αναγνώστες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζεται η προέλαση στο Ντονέτσκ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε την Πέμπτη ότι η επίθεσή του στην περιοχή του Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας συνεχίζεται «με επιτυχία». Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη, επί μακρόν επίκεντρο σφοδρών μαχών και βομβαρδισμών, το απόγευμα της Πέμπτης, ανέφερε το υπουργείο στη Μόσχα. Στη φωτογραφία φαίνονται Ουκρανοί στρατιώτες να εκτοξεύουν πυραύλους προς ρωσικές θέσεις στην πρώτη γραμμή κοντά στο Μπαχμούτ, στην περιοχή του Ντόνετσκ, της Ουκρανίας, την Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023.

Το παραλίγο πραξικόπημα στη Βραζιλία

Συνεχίζονται οι έρευνες από τις Αρχές της Βραζιλίας για να βρεθούν οι εγκέφαλοι της επίθεσης στα κυβερνητικά κτήρια στην Μπραζίλια. Ισχυρή παρουσία ασφαλείας έχει δημιουργηθεί, όπως φαίνεται από ένα παράθυρο που υπέστη ζημιές όταν υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου εισέβαλαν στην περιοχή την Κυριακή, στο Παλάτι Planalto, στη Μπραζίλια της Βραζιλίας.

Πυρετώδεις εργασίες για την ταφή του Βασιλιά Κωνσταντίνου

Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, μετά τον θάνατό του το βράδυ της Τρίτης (10/1) από πολυοργανική ανεπάρκεια, θα ταφεί «ως ιδιώτης», σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 7 του Συντάγματος. «Τίτλοι ευγενείας ή διάκρισης ούτε απονέμονται ούτε αναγνωρίζονται σε Έλληνες πολίτες», αναφέρεται σε αυτό. Η ταφή θα γίνει στο πρώην βασιλικό κτήμα, στο Τατόι, όπου βρίσκεται το κοιμητήριο της τέως βασιλικής οικογένειας. Στο σημείο έχουν ξεκινήσει να εργάζονται πυρετωδώς ειδικά συνεργεία για να απομακρύνουν τους κορμούς και τα κλαδιά καμένων δέντρων που έχουν μείνει από την πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021. Ωστόσο, ο χώρος, όμως, δεν επιτρέπει να γίνουν και πολλά. Λόγω της έλευσης μεγάλου αριθμού επισήμων, σημαντικό ζήτημα είναι τα μέτρα ασφαλείας.