Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου βρίσκεται στις ΗΠΑ και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Φλόριντα, όμως ο Τζο Μπάιντεν δέχεται πιέσεις για να διώξει από τη χώρα τον πρώην Βραζιλιάνο πρόεδρο, με αρκετούς βουλευτές του να αναφέρουν ότι δίνει καταφύγιο σε έναν φασίστα.
Συγκεκριμένα, ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας έφυγε για τη Φλόριντα δύο ημέρες προτού να λήξει η θητεία του, την 1η Ιανουαρίου, αφού αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 30ής Οκτωβρίου και τη νίκη του αριστερού Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Αφού παρακολούθησε τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ να εισβάλουν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται τώρα υπό πίεση να απομακρύνει τον Μπολσονάρου από την «αυτοεξορία» του στο Ορλάντο.
«Ο Μπολσονάρου δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στη Φλόριντα», είπε ο Δημοκρατικός βουλευτής Χοακίν Κάστρο μιλώντας στο CNN. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έπρεπε να είναι καταφύγιο για αυτόν τον αυταρχικό ηγέτη που ενέπνευσε εγχώρια τρομοκρατία στη Βραζιλία. Θα έπρεπε να σταλεί πίσω στη Βραζιλία», πρόσθεσε. Ο Κάστρο είπε ότι ο Μπολσονάρου, ο «Τραμπ των τροπικών», όπως του άρεσε να αποκαλείται, «χρησιμοποίησε το εγχειρίδιο του Τραμπ για να εμπνεύσει εγχώριους τρομοκράτες».
Παρόμοιες απόψεις εξέφρασε και η Δημοκρατική Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές. «ΟΙ ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να χορηγούν καταφύγιο στον Μπολσονάρου στη Φλόριντα. Σχεδόν δύο χρόνια αφότου το Καπιτώλιο των ΗΠΑ δέχτηκε επίθεση από φασίστες, παρακολουθούμε φασιστικά κινήματα στο εξωτερικό να προσπαθούν να κάνουν το ίδιο στη Βραζιλία», έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter.
Η στάση του Στειτ Ντιπάρτμεντ
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι όποιος εισήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες με βίζα τύπου «Α», που χορηγείται σε αρχηγούς κρατών και διπλωμάτες, οφείλει είτε να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 30 ημερών είτε να αιτηθεί βίζα διαφορετικού τύπου εφόσον δεν κατέχει πλέον επίσημο αξίωμα.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν μπορεί να σχολιάσει το καθεστώς της βίζας οποιουδήποτε, αλλά αναφερόμενος στους κανόνες που αφορούν τη διαδικασία, είπε: «Εάν κάποιος δεν βρίσκεται νομίμως στις ΗΠΑ, τότε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας μπορεί να τον απομακρύνει».
Μεγάλες αποφάσεις
Τα σχόλιά τους αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον ίσως χρειαστεί να πάρει μια σημαντική απόφαση για το μέλλον του Μπολσονάρου.
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας είχε μια δύσκολη σχέση με τον Μπάιντεν και η θέση του έχει αποδυναμωθεί στην πατρίδα του αφού δεν διαθέτει πλέον προεδρική ασυλία. Οι έρευνες σε βάρος του θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψή του ή να τον εμποδίσουν να διεκδικήσει ξανά αιρετό αξίωμα, ανέφερε το πρακτορείο Reuters την περασμένη εβδομάδα.
Ο Τζον Φρίλι, που ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Παναμά μεταξύ 2016-18, όταν η χώρα αυτή ζήτησε από την Ουάσινγκτον να εκδώσει τον πρώην πρόεδρο Ρικάρντο Μαρτινέλι, είπε ότι η άμεση απειλή για τον Μπολσονάρου θα ήταν η ανάκληση της βίζας του. «Οι ΗΠΑ –και οποιαδήποτε άλλη κυρίαρχη χώρα– μπορούν να απομακρύνουν έναν αλλοδαπό, ακόμη και αν έχει μπει νόμιμα με βίζα, για οποιονδήποτε λόγο. Είναι μια απόφαση για την οποία δεν απαιτείται καμία νομική αιτιολόγηση», εξήγησε.
Ένας προξενικός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως ο Μπολσονάρου μπήκε στις ΗΠΑ με βίζα Α-1, η οποία χορηγείται μόνο στους αρχηγούς κρατών. Μια άλλη πηγή, ένας Αμερικανός πρώην διπλωμάτης, πιστεύει επίσης ότι, σχεδόν μετά βεβαιότητας, ο Μπολσονάρου χρησιμοποίησε μια βίζα Α-1.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η βίζα Α-1 ακυρώνεται αφού ο παραλήπτης της απολέσει το αξίωμά του. Όμως επειδή ο Μπολσνάρου έφυγε από τη Βραζιλία και μπήκε στις ΗΠΑ προτού να λήξει η θητεία του, ο αξιωματούχος υποψιάζεται ότι η βίζα Α-1 είναι ακόμη ενεργή. Ο ίδιος, που έχει εμπειρία σχετικά με την ακύρωση της βίζας πρώην ηγετών, είπε ότι δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για το πόσο μπορεί κανείς να παραμείνει στις ΗΠΑ με μια βίζα Α-1.