Για «μεγάλο πρόβλημα με ορισμένους νέους άνδρες με μεταναστευτικό υπόβαθρο», έκανε λόγο η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, αναφερόμενη στις επιθέσεις εναντίον δυνάμεων ασφαλείας που καταγράφηκαν σε όλη τη Γερμανία και κυρίως στο Βερολίνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Διαπιστώνουμε «βίαιη άρνηση ενσωμάτωσης», τόνισε η κυρία Φέζερ και ζήτησε η κατάσταση να αντιμετωπιστεί με ένα «σταθερό χέρι», αλλά «χωρίς να προκληθεί ρατσιστική δυσαρέσκεια».
Τη νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς σημειώθηκαν δεκάδες επεισόδια επιθέσεων με κροτίδες και άλλα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών, πυροσβεστών και διασωστών που επιχειρούσαν σε διάφορες πόλεις.
Τα γεγονότα προκάλεσαν σοβαρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αλλά και από την κυβέρνηση. «Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα στις γερμανικές πόλεις με ορισμένους νέους άνδρες με μεταναστευτικό υπόβαθρο, οι οποίοι περιφρονούν το κράτος μας, διαπράττουν πράξεις βίας και προσεγγίζονται δύσκολα με προγράμματα εκπαίδευσης και ενσωμάτωσης», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών στις εφημερίδες του Ομίλου Funke και τόνισε ότι το κράτος δικαίου θα πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του: «Πρέπει να δείξουμε ξεκάθαρα τα όρια σε όσους αρνούνται να ενσωματωθούν και είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν βία, αλλά χωρίς να προκαλέσουμε ρατσιστική δυσαρέσκεια», σημείωσε και ζήτησε ταχεία και αυστηρή τιμωρία των παραβατών.
«Οι νεαροί βίαιοι παραβάτες πρέπει να αντιμετωπίσουν σημαντικές ποινικές κυρώσεις. Οι ποινές πρέπει να καταλογίζονται άμεσα. Αυτό δημιουργεί σεβασμό για το συνταγματικό κράτος μας, το οποίο δεν πρέπει να επιτρέπει σε νεαρούς βίαιους παραβάτες να τρομοκρατούν τις γειτονιές τους», πρόσθεσε η κυρία Φέζερ. Διευκρίνισε μάλιστα ότι ανάμεσα σε αυτούς που υποφέρουν από αυτή τη συμπεριφορά είναι και άλλοι μετανάστες, οι οποίοι, όπως είπε, δεν έχουν καμία κατανόηση για τη βία και τις ταραχές. «Έχουμε καθήκον αυτούς να τους προστατεύσουμε», δήλωσε.
Απαντώντας στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των νεαρών βίαιων παραβατών, η δήμαρχος του Βερολίνου Φραντσίσκα Γκίφαϊ (SPD) προανήγγειλε τη διοργάνωση συνόδου με θέμα τη νεανική βία.
Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η κυρία Γκίφαϊ παραδέχθηκε ότι σε ορισμένα σημεία της πρωτεύουσας σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα των τραυματισμό 33 ενστόλων και εισηγήθηκε τη συνεργασία ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και υπηρεσιών ασφαλείας προκειμένου να βρεθούν βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα. Ανακοίνωσε επίσης επιπλέον μέτρα προστασίας του προσωπικού των υπηρεσιών ασφαλείας, τα οποία προβλέπουν κυρίως κάμερες στα οχήματά τους, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη να αναθεωρηθεί η ελεύθερη διάθεση κροτίδων και όπλων κρότου.
Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία του Βερολίνου, τα ξημερώματα της Κυριακής συνελήφθησαν 145 άτομα, εκ των οποίων οι 139 είναι άνδρες και τα δύο τρίτα είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών. Οι 45 από τους συλληφθέντες έχουν γερμανική υπηκοότητα, ενώ εξακριβώθηκαν 18 εθνικότητες.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση», δήλωσε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς και κατηγόρησε την κυβέρνηση SPD – Πρασίνων – Αριστεράς ότι τα τελευταία χρόνια έχει περιορίσει τη δυνατότητα δράσης της αστυνομίας «για πολιτικούς λόγους».
Το θέμα έρχεται να προστεθεί στην προεκλογική αντιπαράθεση, καθώς στις 12 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο επαναλαμβάνονται οι κρατιδιακές και ομοσπονδιακές εκλογές της 21ης Σεπτεμβρίου 2021, αφού διαπιστώθηκαν εκτεταμένες παρατυπίες και αστοχίες κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας. Ανάλογα επεισόδια, καταγράφηκαν πάντως τη νύχτα της αλλαγής του χρόνου και σε άλλες γερμανικές πόλεις.