Τουλάχιστον 405 εκατομμύρια μετανάστες θα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο το 2050, εάν η μετανάστευση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό όπως και την τελευταία 20ετία, επισημαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας
τα σημαντικά οφέλη που αποφέρουν στις τοπικές οικονομίες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αναφέρει ότι η σημαντική αύξηση του πληθυσμού των μεταναστών είναι αποτέλεσμα της μείωσης του πληθυσμού στις βιομηχανικές χώρες, που αναμένεται ότι θα ανέλθει στο 25%.

Παράλληλα, η ζήτηση μεταναστών εργατών θα αυξηθεί καθώς η εργατική δύναμη στις αναπτυσσόμενες χώρες θα αυξηθεί από 2,4 δισεκατομμύρια άτομα το 2005 στα 3,6 δισεκατομμύρια άτομα έως το 2040.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, που επικαλείται αμερικανικές εκτιμήσεις, οι Αμερικανοί πολίτες κερδίζουν ετησίως 37 δισεκατομμύρια δολάρια από τη συνεισφορά των μεταναστών στην οικονομία των ΗΠΑ.

Ωστόσο ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης διαπιστώνει ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό Αμερικανών που αντιδρούν αρνητικά απέναντι στους μετανάστες που εργάζονται στη χώρα.

«Δυστυχώς πολλές από αυτές τις συζητήσεις βασίζονται σε συναισθήματα και μύθους και όχι στην κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα», τόνισε ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Γουίλιαμ Σουίνγκ. «Η μετανάστευση σήμερα και στο μέλλον θα καθοδηγείται από οικονομικές, κοινωνικές και δημογραφικές τάσεις που δεν μπορούμε πλέον να τις αγνοούμε», πρόσθεσε.

Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη έκθεση για την παγκόσμια μετανάστευση, που συντάχθηκε από το University College London, στην οποία αναφέρεται ότι στη διετία 2008-2009 στη Βρετανία οι ανατολικοευρωπαίοι μετανάστες κατέβαλαν κατά 37% περισσότερους φόρους σε σύγκριση με τα επιδόματα και τις δημόσιες υπηρεσίες που απόλαυσαν από το κράτος.