Από τις πρώτες μέρες της εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, έως και σήμερα, που συνεχίζεται ο πόλεμος, οι 2 χώρες μετράνε χιλιάδες νεκρούς. Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τουλάχιστον 441 άμαχοι σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία,, κάνοντας λόγο για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες και επιθέσεις εναντίον δεκάδων πόλεων σε τρεις επαρχίες της χώρας. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων στις επαρχίες Κίεβο, Τσερνίχιβ και Σούμι είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος, επεσήμανε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, σε έκθεσή της που εξετάζει τη ρωσική εισβολή από την έναρξή της στις 24 Φεβρουαρίου και ως τις αρχές Απριλίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από τις περιοχές αυτές.
«Οι εν λόγω ενέργειες διαπράχθηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις που έλεγχαν αυτές τις περιοχές και οδήγησαν στον θάνατο 441 αμάχων (341 ανδρών, 72 γυναικών, 20 αγοριών και 8 κοριτσιών)», επεσήμανε. Μέσω της Αποστολής Παρακολούθησης του ΟΗΕ στην Ουκρανία (HRMMU), η Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα συγκέντρωσε στοιχεία από 102 πόλεις και χωριά.
Στη διάρκεια του πολέμου και ως τις 4 Δεκεμβρίου η Ύπατη Αρμοστεία έχει καταγράψει συνολικά 6.702 θανάτους αμάχων στην Ουκρανία, ενώ επισημαίνει ότι έχει καταγράψει παραβιάσεις και από τις δύο πλευρές. Η νέα έκθεση περιορίστηκε στις ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές τις πρώτες ημέρες του πολέμου λόγω «των πολλών καταγγελιών για φόνους αμάχων σε αυτές τις τρεις επαρχίες» και της ικανότητας της Ύπατης Αρμοστείας να ελέγξει και να καταγράψει θανάτους εκεί μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων. Επιτροπή του ΟΗΕ κατέληξε τον Οκτώβριο στο συμπέρασμα ότι οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται για τη μεγάλη πλειονότητα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Πολλά από τα πτώματα που καταγράφονται στη νέα έκθεση φέρουν σημάδια που υποδεικνύουν ότι τα θύματα ενδεχομένως σκοτώθηκαν σκοπίμως, τονίζεται στην έκθεση. Στα τέλη Οκτώβριου η Ύπατη Αρμοστεία προσπαθούσε να επιβεβαιώσει τους φόνους άλλων 198 αμάχων στις τρεις αυτές επαρχίες.
Σε κάποιες πόλεις καταγράφηκαν περισσότεροι θάνατοι, όπως για παράδειγμα στην Μπούτσα, στην επαρχία του Κιέβου, η οποία ήταν υπό ρωσικό έλεγχο από τις 5 Μαρτίου ως τις 30 Μαρτίου. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει αναφέρει πως έχει καταγράψει τον φόνο 73 αμάχων εκεί και έχει ξεκινήσει διαδικασία για την επιβεβαίωση άλλων 105. Η έκθεση κάνει λόγο για 57 εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, 30 από τις οποίες αφορούσαν κρατούμενους, ενώ άλλα 27 θύματα εκτελέστηκαν επί τόπου. Σε άλλες 43 υποθέσεις άμαχοι σκοτώθηκαν την ώρα που μετακινούνταν πεζή ή με κάποιο όχημα μέσα ή μεταξύ οικισμών.
«Τα περισσότερα θύματα έγιναν στόχος την ώρα που μετακινούνταν για να πάνε στη δουλειά τους, για να παραδώσουν φαγητό σε άλλους, να επισκεφθούν γείτονες ή συγγενείς ή την ώρα που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες», τόνισε η έκθεση.