H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων της 6ης Δεκεμβρίου 2022 και του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 8 Δεκεμβρίου.
Το Σχέδιο Δράσης για τα Δυτικά Βαλκάνια προσδιορίζει 20 επιχειρησιακά μέτρα που διαρθρώνονται σε 5 πυλώνες:
1) ενίσχυση της διαχείρισης των συνόρων κατά μήκος των διαδρομών,
2) γρήγορες διαδικασίες ασύλου και υποστήριξη της ικανότητας υποδοχής,
3) καταπολέμηση της εμπορίας μεταναστών,
4) ενίσχυση της συνεργασίας επανεισδοχής και των επιστροφών καθώς και
5) επίτευξη ευθυγράμμισης της πολιτικής για τις θεωρήσεις.
Τα μέτρα επικεντρώνονται στη στήριξη ή στις δράσεις των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων και στη δράση στην ΕΕ, ενώ στοχεύουν στην ενίσχυση της συνεργασίας για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων με εταίρους στα Δυτικά Βαλκάνια υπό το φως της μοναδικής τους θέσης με την προοπτική ένταξης στην ΕΕ και τις συνεχείς προσπάθειές τους να ευθυγραμμιστούν με τους κανόνες της ΕΕ, μεταδίδει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Οι αφίξεις κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων έχουν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι. Επισκέφθηκα τέσσερις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων τον Οκτώβριο για να συνεργαστώ με τους εταίρους μας και δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική με μια σειρά από 20 άμεσα επιχειρησιακά μέτρα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης. Η μετανάστευση είναι μια κοινή πρόκληση και κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού, χωρίς να αφήσουμε κανένα από τα κράτη μέλη μας και τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων μόνους με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν», τονίζει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Από την πλευρά της, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον σημείωσε ότι «εδώ και λίγο καιρό επικεντρωνόμαστε στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων. Στη συνεδρίαση των Εσωτερικών Υποθέσεων, στις 13 Οκτωβρίου, οι Υπουργοί συμφώνησαν σε κοινή προσέγγιση. Αυτό αναλύθηκε περαιτέρω στις διαδικασίες της Πράγας και του Βερολίνου. Στα Τίρανα στις αρχές Νοεμβρίου, με τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων, σημειώσαμε πρόοδο όσον αφορά την ευθυγράμμιση των θεωρήσεων και την καταπολέμηση της εμπορίας μεταναστών. Όμως οι προκλήσεις παραμένουν. Με αυτό το Σχέδιο Δράσης οικοδομούμε τώρα την καλή μας συνεργασία και παρέχουμε μια πορεία προς τα εμπρός για να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά».
Πυλώνας Πρώτος: Ενίσχυση της διαχείρισης των συνόρων κατά μήκος των διαδρομών
Η ενίσχυση της διαχείρισης των συνόρων σε όλη τη διαδρομή της μετανάστευσης είναι απαραίτητη για τη μείωση των παράτυπων ροών, υπό το πρίσμα επίσης του εξελισσόμενου τρόπου λειτουργίας των εμπόρων, της αυξημένης χρήσης βίας και των κινδύνων διακίνησης πυροβόλων όπλων και οργανωμένου εγκλήματος. Η ΕΕ έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία, επιτρέποντας στον Frontex να αναπτύξει το μόνιμο σώμα της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής σε κοινές επιχειρήσεις στην περιοχή. Οι κοινές επιχειρήσεις και αναπτύξεις του Frontex θα ενισχυθούν και οι διαπραγματεύσεις για νέες συμφωνίες καθεστώτος θα αποτελέσουν αντικείμενο ταχείας διαπραγμάτευσης. Ταυτόχρονα θα επανεξεταστεί και θα αυξηθεί ενδεχομένως η στήριξη του Frontex προς τα κράτη μέλη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Πυλώνας δεύτερος: Διασφάλιση ταχείας διαδικασίας ασύλου και υποστήριξη της ικανότητας υποδοχής
Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση της ικανότητας ασύλου των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων και υποστηρίζει την υποδοχή σε ολόκληρη την περιοχή μέσω ενός τρέχοντος προγράμματος του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας σε όλη την περιοχή. Η συνεχής υποστήριξη προς τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων περιλαμβάνει περαιτέρω ενίσχυση των διαδικασιών ασύλου και εγγραφής τους, καθώς και τη διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών υποδοχής. Η ΕΕ θα συνεχίσει κυρίως να εργάζεται με τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων για την ανάπτυξη σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης και τη διασφάλιση της ετοιμότητας για τη χειμερινή περίοδο.