Η Κίνα, μετά τις βίαιες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, χαλάρωσε την πολιτική για τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό. Η χαλάρωση της υποχρεωτικότητας των τεστ και των κανόνων της καραντίνας σε κάποιες κινεζικές πόλεις έγινε δεκτή με ανάμικτα συναισθήματα ανακούφισης και ανησυχίας σήμερα, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες προσμένουν τη σχεδιαζόμενη αλλαγή στις εθνικές πολιτικές για τον ιό.
Τα πιο χαλαρά μέτρα έγιναν δεκτά με ικανοποίηση από εργαζόμενους, που έχουν απογοητευτεί από τρία χρόνια οικονομικά επιζήμιων περιορισμών. Ωστόσο, προκάλεσαν άγχος σε άλλους που ξαφνικά νιώθουν πιο εκτεθειμένοι σε μια ασθένεια, την οποία οι αρχές συστηματικά χαρακτήριζαν θανατηφόρα έως αυτή την εβδομάδα. Οι ηλικιωμένοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ακόμα ανεμβολίαστοι, νιώθουν πιο ευάλωτοι.
Ο Σι Γουέι, καρκινοπαθής που ζει στο Πεκίνο, περνά τον περισσότερο καιρό σε απομόνωση, αλλά συνεχίζει να ανησυχεί μήπως κολλήσει COVID και μεταδώσει τον ιό στην 80χρονη μητέρα του καθώς μπαινοβγαίνει στο νοσοκομείο για θεραπεία κάθε τρεις εβδομάδες. «Μπορώ μόνο να προσεύχομαι να με προστατεύει ο Θεός», δήλωσε.
Οι πολιτικές της Κίνας για την COVID κατέπνιξαν τα πάντα, από την εγχώρια κατανάλωση έως την παραγωγή των εργοστασίων και τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και έχουν προκαλέσει άγχος σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.
Άρση lockdown σε τουλάχιστον επτά περιοχές
Η οργή για τους αυστηρότερους παγκοσμίως περιορισμούς τροφοδότησαν δεκάδες διαδηλώσεις σε πάνω από 20 πόλεις τις τελευταίες ημέρες σε μια έκφραση πολιτικής ανυπακοής, πρωτοφανούς στην ηπειρωτική Κίνα από τότε που ανήλθε στην εξουσία ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ το 2012.
Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες μετά τις συγκρούσεις πολιτών με αστυνομικούς ντυμένους με λευκές στολές προστασίας στην Γκουανγκτζόου, σημαντικό μεταποιητικό κόμβο βόρεια του Χονγκ Κονγκ, η πόλη ήρε τα lockdowns σε τουλάχιστον επτά από τις περιοχές της.
«Επιτέλους, μπορούμε σταδιακά να επιστρέψουμε στις κανονικές μας ζωές», δήλωσε η 41χρονη Λίλη, που εργάζεται σε αλυσίδα εστιατορίων στην Γκουανγκτζόου, η επαναλειτουργία των οποίων επετράπη χθες. Σύμφωνα με την ίδια, τα lockdown των τελευταίων ετών είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα έσοδα κατά 30%. «Ο κόσμος δεν άντεχε άλλο, όλοι εύχονταν να ξανανοίξουμε… Οι αρχές της Γκουανγκτζόου πιθανόν άκουσαν τι ζητούσαμε και σκέφθηκαν ότι είναι πλέον η κατάλληλη ώρα», δήλωσε η Λίλι.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σουν Τσουνλάν, που επιβλέπει τις προσπάθειες για την COVID, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η ικανότητα του ιού να προκαλεί νόσηση αποδυναμώνεται -ένα μήνυμα που ευθυγραμμίζεται με ό,τι λένε υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο εδώ και πάνω από ένα χρόνο.
Ενώ κρατικές αρχές στις πόλεις που έχουν προχωρήσει σε άρση των lockdowns δεν ανέφεραν τις διαδηλώσεις στις ανακοινώσεις τους, αξιωματούχοι των εθνικών υγειονομικών υπηρεσιών έχουν δηλώσει ότι η Κίνα θα απαντήσει στις «επείγουσες ανησυχίες» που έχουν εκφράσει οι πολίτες αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το Reuters.
Ορισμένες κοινότητες τώρα ζητούν λιγότερο συχνά τεστ και επιτρέπουν στις στενές επαφές των μολυσμένων να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Σύμφωνα με κρατικά μέσα, τα μέτρα αναμένεται να επεκταθούν σε όλη τη χώρα τις επόμενες ημέρες.