Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τόνισε πως εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τυχόν περισσότερη ανάμειξη της Ουάσιγκτον στο πόλεμο στην Ουκρανία.
«Στέλνουμε σήματα στους Αμερικανούς πως η γραμμή κλιμάκωσή τους και ακόμη βαθύτερη ανάμιξη στη σύγκρουση αυτή είναι γεμάτη τρομερές συνέπειες. Οι κίνδυνοι αυξάνονται», είπε ο Ριαμπκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Ο Ριαμπκόφ φέρεται να δήλωσε ότι δεν υπάρχει διάλογος ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, όμως οι δύο πλευρές «κατά περιόδους ανταλλάσσουν σήματα».
Δεν γνωρίζει για οποιαδήποτε επαφή μέσω μιας ειδικής στρατιωτικής κόκκινης γραμμής ΗΠΑ-Ρωσίας που δημιουργήθηκε κατά την έναρξη αυτού που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», είπε.
Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε νωρίτερα στο Reuters πως μια ειδική γραμμή «απεμπλοκής» ανάμεσα σε Ρώσους και Αμερικανούς στρατιωτικούς έχει χρησιμοποιηθεί μία φορά αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος.
«Δεν γνωρίζω για οποιονδήποτε δίαυλο απεμπλοκής σε σχέση με το τι συμβαίνει στην Ουκρανία… Δεν έχουμε οποιονδήποτε διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το ουκρανικό θέμα επειδή οι θέσεις μας είναι ριζικά διαφορετικές», φέρεται να δήλωσε ο Ριαμπκόφ.
Οι συνομιλίες New START
Ο Σεργκέι Ριαμπκόφ φέρεται να δήλωσε πως η Μόσχα δεν είχε «καμία άλλη επιλογή» από το να ακυρώσει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τις επιθεωρήσεις στο πλαίσιο της συνθήκης ελέγχου των πυρηνικών όπλων New START. Μάλιστα, είπε ότι η Ουάσινγκτον ήθελε να συζητήσει μόνο την επανάληψη των επιθεωρήσεων ενώ η Μόσχα έχει άλλες προτεραιότητες.
Η κατάσταση στην Ουκρανία έπαιξε επίσης ρόλο στην απόφαση που έλαβε την τελευταία στιγμή η Ρωσία να ακυρώσει τη συνάντηση της διμερούς επιτροπής, που επρόκειτο να ξεκινήσει στο Κάιρο σήμερα.
«Γενικά, η κατάσταση ήταν τέτοια που δεν είχαμε καμία άλλη επιλογή. Η απόφαση ελήφθη στο πολιτικό επίπεδο», είπε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
«Οι Αμερικανοί εστίασαν αποκλειστικά στο θέμα της επανάληψης των επιθεωρήσεων… την ίδια ώρα η επίλυση άλλων θεμάτων ήταν και παραμένει προτεραιότητα για εμάς», είπε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το TASS.
Σημειώνεται, ότι η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ το 2011 και θέτει ανώτατα όρια στον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι δύο χώρες. Επρόκειτο να διεξαγάγουν συνομιλίες μίας εβδομάδας για την επανάληψη των επιθεωρήσεων που προβλέπει η συνθήκη, οι οποίες ανεστάλησαν τον Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας της COVID-19.