Έκρυθμη είναι η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Κίνα αφού η έξαρση έχει οδηγήσει τις Αρχές σε lockdown και αυστηρά περιοριστικά μέτρα, με αποτέλεσμα πλέον οι κάτοικοι να αντιδρούν.
Σε διαμαρτυρίες που έγιναν χθες οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την Αστυνομία, σπάζοντας οδοφράγματα και δείχνοντας την αγανάκτησή τους για την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων.
Η φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στο Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, αποτέλεσε καταλύτη για πολλούς Κινέζους, με αρκετούς να καταγγέλλουν ότι λόγω των υγειονομικών περιορισμών εμποδίστηκε το έργο των διασωστών. Όμως στις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου ακούστηκαν και συνθήματα που είχαν ως αίτημα περισσότερες πολιτικές ελευθερίες, ή ακόμη για την παραίτηση του Σι, η θητεία του οποίου στην προεδρία ανανεώθηκε πρόσφατα για τρίτη φορά.
Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2, που έφθασαν τα 40.347, από τα οποία 3.822 με συμπτώματα της COVID-19 και 36.525 ασυμπτωματικά, που το Πεκίνο μετράει χωριστά. Δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στην Κίνα παρέμεινε στους 5.233 νεκρούς επί συνόλου 311.624 κρουσμάτων με συμπτώματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής επιτροπής υγείας, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.
Το νέο ρεκόρ ανακοινώθηκε καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούστηκαν στη Σανγκάη χθες Κυριακή το βράδυ (27/11) και οι διαμαρτυρίες εναντίον των εξαιρετικά αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην Κίνα εξαπλώθηκαν σε αρκετές πόλεις, ανάμεσά τους τα μεγάλα αστικά κέντρα Γκουάνγκτζου και Τσονγκτσίνγκ.
Σήμερα το πρωί αστυνομικοί ήταν ανεπτυγμένοι στο Πεκίνο και τη Σανγκάη κοντά στα σημεία όπου χθες είχαν πραγματοποιηθεί συγκεντρώσεις.
Η Λαϊκή Ημερησία, η επίσημη εφημερίδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, δημοσίευσε σήμερα ένα άρθρο με το οποίο προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο «παράλυσης» και «κούρασης» εξαιτίας της πολιτικής «μηδενικής covid», χωρίς ωστόσο να ζητεί αυτή να αλλάξει. «Οι άνθρωποι έχουν πλέον φτάσει στο σημείο βρασμού διότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη κατεύθυνση στον δρόμο προς το τέλος της πολιτικής μηδενικής covid. Το κόμμα υποτίμησε την οργή του λαού», εξήγησε ο Άλφρεντ Γου Μουλουάν ειδικός στην κινεζική πολιτική στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.
Οι διαδηλώσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές και τα ασιατικά χρηματιστήρια άνοιξαν σήμερα το πρωί με πτώση.
Δείτε τις φωτογραφίες: