Άλλοτε με ευχάριστα νέα και άλλοτε με δυσάρεστες ειδήσεις, η επικαιρότητα ήταν «πλούσια» και την εβδομάδα που μας πέρασε. Οι καλύτεροι φωτορεπόρτερ καθημερινά βρίσκονται επί ποδός και μέσα από φωτογραφίες αποτυπώνουν τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά γεγονότα του πλανήτη. Τις προηγούμενες ημέρες, είχαμε εξελίξεις από το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, το Lockdown στη Κίνα αλλά και το παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ που μας «ανέβασε» λίγο…

Το γεγονός ότι μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις είναι αποδεδειγμένο. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Σε αυτές συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Κορονοϊός: Νέο lockdown στην Κίνα

Η Κίνα είναι η μόνη μεγάλη χώρα στον κόσμο που προσπαθεί ακόμα να περιορίσει τη μετάδοση του Κορονοϊού μέσω αυστηρών μέτρων lockdown και μαζικών δοκιμών. Στην φωτογραφία φαίνεται ένας άνδρας και ένα παιδί που φορούν μάσκες, να κοιτάζουν τα παιδιά που παίζουν κοντά στην Κεντρική Επιχειρηματική Περιοχή στο Πεκίνο, τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου. Οι διαδηλώσεις στην Κίνα είναι λιγότερο συχνές από ό,τι στη Δύση και το κυριότερο, με πολύ μικρότερη δημοσιότητα. Αλλά τα κοινωνικά δίκτυα συχνά φιλοξενούν τους τελευταίους μήνες σκηνές αγανάκτησης των πολιτών απέναντι στην αυστηρή πολιτική της «μηδενικής Covid».

Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 – Ο Ντιέγκο Μαραντόνα σε πρώτο πλάνο

Το Μουντιάλ 2022, το 22ο της ιστορίας, είναι σε εξέλιξη πλέον αφού η δράση άρχισε στα γήπεδα του Κατάρ. Oπαδοί της Αργεντινής συγκεντρώνονται κρατώντας μια αποκομμένη φιγούρα σε φυσικό μέγεθος του αείμνηστου αστέρα του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα την παραμονή του αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Αργεντινής και Σαουδικής Αραβίας, στη Ντόχα.

Μαίνονται οι επιθέσεις στην Ουκρανία

Μονάδες των ουκρανικών και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων συνεχίζουν να εμπλέκονται σε σφοδρές μάχες στην Ουκρανία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κιέβου, ο ρωσικός στρατός επικεντρώνεται στις πόλεις Αβντιίβκα και Μπαχμούτ. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία φαίνεται το βλέμμα ενός Ουκρανού στρατιώτη που κοιτάζει μέσα από ένα ρωσικό τανκ, που πήραν ως λάφυρο. Ο μάχιμος άντρας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην περιοχή του Ντόνετσκ.

Φονικός σεισμός Ινδονησία – Πατέρας κουβαλάει την τραυματισμένη κόρη του

Ο σεισμός 5,6 βαθμών, με μικρό εστιακό βάθος, στην πολυπληθέστερη επαρχία της Ινδονησίας το απόγευμα της Δευτέρας (τοπική ώρα), άφησε πίσω του εκατοντάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους καθώς κτίρια κατέρρευσαν και τρομοκρατημένοι κάτοικοι έτρεξαν να σώσουν τη ζωή τους. Στην συγκλονιστική φωτογραφία φαίνεται ένας πατέρας να κουβαλάει την τραυματισμένη κόρη του καθώς κατευθύνονται σε ένα προσωρινό καταφύγιο για όσους εκτοπίστηκαν από τον σεισμό της Δευτέρας στο Cianjur της Δυτικής Ιάβας, Ινδονησία.

Ημέρα των Ευχαριστιών: Εντυπωσιακή η παρέλαση στη Νέα Υόρκη

Η Ημερά των Ευχαριστιών «Thanksgiving Day» είναι μία μεγάλη «οικογενειακή γιορτή» στην Αμερική, η οποία ανοίγει την εορταστική περίοδο που ολοκληρώνεται με τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες γιορτάζεται την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Φαντασμαγορική ήταν η καθιερωμένη παρέλαση στη Νέα Υόρκη, που διοργανώνει κάθε χρόνο το γνωστό πολυκατάστημα Macy’s ονομάζεται «Macy’s Thanksgiving Day Parade». Η εντυπωσιακή εκδήλωση γίνεται στη Νέα Υόρκη και ξεκινά από την 145th Street στο Χάρλεμ στις 9 το πρωί. Σύμφωνα με την παράδοση, έπειτα από μια διαδρομή 9,7 χλμ, στην Union Square, καλωσορίζεται ο Άγιος Βασίλης εν όψει των Χριστουγέννων. Η φωτογραφία δείχνει ένα τεράστιο μπαλόνι «Stuart the Minion» να πετάει στην παρέλαση την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022, στη Νέα Υόρκη.

Davis Cup: Οι Ιταλοί πέτυχαν έκπληξη 

Η Ιταλία κέρδισε τις Ηνωμένες Πολιτείες στο διπλό την Πέμπτη (24/11) και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Davis Cup για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια. Η εντυπωσιακή φωτογραφία δείχνει τον Taylor Fritz από τις ΗΠΑ να σερβίρει στον Ιταλό Lorenzo Musetti στον προημιτελικό.

Παγκόσμια ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών: Ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο. Στη φωτογραφία φαίνεται μία γυναίκα κρατά ένα κερί κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για τον εορτασμό, στο Εκουαδόρ.

Χριστούγεννα: Σε ρυθμούς εορταστικούς η Γερμανία

Αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα και οι χώρες «φοράνε» τα γιορτινά τους. Χιλιάδες στολίδια, λαμπιόνια και διακοσμητικά «ζεσταίνουν» τους δρόμους, δίνοντας νότες χαρές σε μικρούς και μεγάλους. Στη Γερμανία, το φωτισμένο δέντρο της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς απεικονίζεται ανάμεσα σε κτίρια στη Φρανκφούρτη, σε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 23 Νοεμβρίου.