Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ ξεκαθάρισε την Παρασκευή πως δεν θέλει να τερματιστούν οριστικά οι διαπραγματεύσεις για να επανέλθει σε πλήρη ισχύ η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, παρά το πολύμηνο αδιέξοδο στις συνομιλίες και παρά την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών δηλώσεων από τον Σεπτέμβριο στην Ισλαμική Δημοκρατία.
«Υπάρχουν πράγματι ορισμένοι που μας λένε πως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως όλο αυτό απέτυχε», παραδέχθηκε η πολιτικός των Πρασίνων έπειτα από το πέρας της συνόδου με τους ομολόγους της στην G7 στο Μίνστερ. Όμως, πρόσθεσε, αυτό «θα σήμαινε πως αποδέχεσαι τον περαιτέρω εμπλουτισμό (ουρανίου)».
Είπε πως είναι «απόλυτα πεπεισμένη πως το Ιράν, το καθεστώς, δεν θα γίνει καλύτερο αν αποκτήσει πυρηνικό όπλο», τουναντίον η εξέλιξη αυτή θα επιδείνωνε το περιφερειακό περιβάλλον ασφαλείας και την κατάσταση για τον ιρανικό λαό.
Η Τεχεράνη αρνείται ότι έχει σκοπό να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.
«Δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω εμπλουτισμός (ουρανίου), πρέπει να δοθεί πρόσβαση στον ΔΟΑΕ (σ.σ. τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας) στις ιρανικές εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας», αξίωσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας από την ιρανική κυβέρνηση, επιμένοντας πως αυτές είναι υποχρεώσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας που ανέλαβε με τη συμφωνία του 2015, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).
Εν μέσω της καταστολής των διαδηλώσεων στο Ιράν και με την Τεχεράνη να κατηγορείται πως προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, οι διαπραγματεύσεις αμφισβητούνται ολοένα πιο έντονα και η επίτευξη συμφωνίας θεωρείται πως απομακρύνεται.