Την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στο Νότιο Σουδάν εκφράζουν οι ειδικοί του ΟΗΕ. Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (3/11) αναφέται πως σχεδόν οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα, δηλαδή τα δύο τρίτα του πληθυσμού, απειλούνται από τη διατροφική ανασφάλεια και τον λιμό.
«Η πείνα και ο υποσιτισμός αυξάνονται σε περιοχές του Νότιου Σουδάν που πλήττονται από τις πλημμύρες, την ξηρασία και τις συγκρούσεις και κάποιες κοινότητες κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν λιμό, αν δεν συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια και αν δεν επιβληθούν μέτρα προσαρμογής στις κλιματικές συνθήκες», επεσήμανε η έκθεση.
Η κοινή έκθεση της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), της Unicef και του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) αναφέρει ότι το ποσοστό των ανθρώπων που είναι αντιμέτωποι με υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας και υποσιτισμό «δεν ήταν ποτέ ξανά τόσο υψηλό», ξεπερνώντας αυτό που είχε καταγραφεί στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, τα έτη 2013 και 2016.
Σύμφωνα με την έκθεση, εκτιμάται ότι 7,76 εκατ. άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια την περίοδο μεταξύ του Απριλίου και του Ιουλίου του 2023, ενώ 1,4 εκατ. παιδιά θα υποφέρουν από υποσιτισμό.
Η έκθεση, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αποδίδει την κατάσταση αυτή σε έναν συνδυασμό παραγόντων: στις συγκρούσεις, τις κακές μακροοικονομικές συνθήκες, τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, τη ραγδαία άνοδο του κόστους των τροφίμων και των καυσίμων, όπως και τη μείωση της χρηματοδότησης των ανθρωπιστικών προγραμμάτων.
«Βρισκόμασταν σε ρυθμούς πρόληψης του λιμού κάθε χρόνο και έτσι αποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά αυτό δεν αρκεί», δήλωσε η Μακένα Ουόκερ, μεταβατική διευθύντρια του WFP για το Νότιο Σουδάν.
«Το Νότιο Σουδάν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης και, μέρα με τη μέρα, οικογένειες χάνουν τα σπίτια τους, τα ζώα τους, τις καλλιέργειές τους και την ελπίδα τους λόγω των ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών», πρόσθεσε η ίδια.
Εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα μπορούν να προσφέρουν την πιο βασική τροφή στις οικογένειές τους
«Χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια, εκατομμύρια άλλοι θα βρεθούν σε μια ολοένα και πιο καταστροφική κατάσταση, ανίκανοι να προσφέρουν την πιο βασική τροφή στις οικογένειές τους», σημείωσε η Ουόκερ.
Το 2017 κηρύχθηκε στο Νότιο Σουδάν λιμός στις κομητείες Λέερ και Μαγιέντιτ της πολιτείας Γιούνιτι, περιοχές όπου ξεσπούν συχνά βίαιες συγκρούσεις.
Τον περασμένο μήνα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) εκτίμησε ότι περίπου 909.000 άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τις πλημμύρες στο Νότιο Σουδάν, με καταρρακτώδεις βροχές να έχουν καταστρέψει σπίτια και καλλιέργειες.
Η νεότερη χώρα παγκοσμίως, το Νότιο Σουδάν, είναι αντιμέτωπη με αιματηρές συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές, οικονομική δυσπραγία και συνεχείς πολιτικές διαμάχες από το 2011 όταν κέρδισε την ανεξαρτησία της από το Σουδάν. Τα μισά από τα χρόνια της ανεξαρτησίας του βρίσκεται σε πόλεμο, ενώ σχεδόν 400.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια του πενταετούς εμφυλίου που τελείωσε το 2018.