Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκρινε χθες Πέμπτη (6/10) ότι οι απειλές της Ρωσίας περί χρήσης πυρηνικών όπλων στην ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία εγείρουν κίνδυνο «αποκάλυψης» για τον κόσμο, για πρώτη φορά μετά την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, εν μέσω ψυχρού πολέμου.
«Δεν είχαμε βρεθεί αντιμέτωποι με την προοπτική αποκάλυψης από τις ημέρες του (Αμερικανού πρώην προέδρου Τζον) Κένεντι και την κρίση των πυραύλων στην Κούβα», το 1962, είπε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη συγκέντρωση κεφαλαίων ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών, στη Νέα Υόρκη. Προειδοποίησε ακόμη πως ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν, «δεν αστειεύεται» όταν διατυπώνει τέτοιες απειλές.
Από τη 14η ως την 28η Οκτωβρίου 1962, η κρίση των πυραύλων που είχαν εγκατασταθεί στην Κούβα από τη Σοβιετική Ένωση κι εντοπίστηκαν από τις ΗΠΑ τρομοκράτησε όλο τον πλανήτη, καθώς προκάλεσε φόβους ότι θα ξεσπούσε πυρηνικός πόλεμος.
Εν μέσω ουκρανικής αντεπίθεσης, που τροφοδοτείται από τη στρατιωτική βοήθεια της Δύσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά την 21η Σεπτεμβρίου.
Δήλωσε έτοιμος να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» στο οπλοστάσιο της Ρωσίας για να αντιμετωπίσει τη Δύση, την οποία κατηγόρησε πως θέλει να «καταστρέψει» τη χώρα του. «Δεν πρόκειται για μπλόφα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με ειδικούς, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τακτικά πυρηνικά όπλα, μικρότερης ισχύος από ό,τι τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα.
Όμως ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε πως ακόμη και χρήση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου θα απειλούσε να προκαλέσει ευρύτερη ανάφλεξη.
«Δεν νομίζω πως θα μπορούσες εύκολα να (χρησιμοποιήσεις) τακτικό πυρηνικό όπλο χωρίς να καταλήξεις να προκαλέσεις πυρηνικό Αρμαγεδδώνα», έκρινε.
Είπε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν αστειεύεται όταν μιλάει για την πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών ή βιολογικών ή χημικών όπλων» διότι ο ρωσικός στρατός «θα μπορούσε κανείς να πει» ότι δεν τα πάει τόσο καλά στον πόλεμο, υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Προσπαθούμε να καταλάβουμε ποια είναι η πόρτα της εξόδου του Πούτιν», είπε ακόμα ο Τζο Μπάιντεν. «Πώς μπορεί να βγει;», συνέχισε, αναφερόμενος στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. «Πώς θα μπορούσε να το κάνει με τρόπο που δεν θα υποστεί πλήγμα η υπόληψή του και δεν θα χάσει μεγάλο μέρος της εξουσίας του στη Ρωσία;», κατέληξε.
Αντιδράσεις από το Κρεμλίνο για τις δηλώσεις Ζελένσκι τις «προληπτικά πλήγματα» σε βάρος της Ρωσίας
Από τη μεριά του το Κρεμλίνο καταδίκασε σήμερα (7/10) την τοποθέτηση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για «προληπτικά πλήγματα» σε βάρος της Ρωσίας, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το RIA Novosti.
«Τέτοιες δηλώσεις δεν είναι παρά έκκληση για να ξεσπάσει ακόμη ένας παγκόσμιος πόλεμος με απρόβλεπτες, τερατώδεις συνέπειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Νμτίτρι Πεσκόφ.
Στη διάρκεια συζήτησης που οργάνωσε το αυστραλιανό ινστιτούτο Lowy, ο πρόεδρος της Ουκρανίας υποστήριξε ότι τα πλήγματα είναι απαραίτητα για να αποκλειστεί ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων. Δεν διευκρίνισε σε τι είδους πλήγματα αναφερόταν.
«Τι πρέπει να κάνει το ΝΑΤΟ; Να καταστήσει αδύνατη τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία», αναφέρει ο Ζελένσκι σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. «Αυτό που είναι σημαντικό, απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση στη διεθνή κοινότητα… προληπτικά πλήγματα ώστε (οι Ρώσοι) να ξέρουν τι θα τους συμβεί αν τα χρησιμοποιήσουν (πυρηνικά όπλα)», συμπλήρωσε.
Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας Σερχίι Νικιφόροφ έσπευσε να διευκρινίσει πως παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις Ζελένσκι. Ειδικότερα, ανέφερε πως «ο πρόεδρος μιλούσε για την περίοδο πριν από την 24η Φεβρουαρίου (σ.σ. ημερομηνία έναρξης της ρωσικής εισβολής). Εκείνη την περίοδο, χρειάζονταν προληπτικά μέτρα για να αποτραπεί η ρωσική εισβολή. Σας υπενθυμίζω ότι τα μοναδικά μέτρα που συζητήθηκαν τότε ήταν προληπτικές κυρώσεις», δήλωσε ο Νικοφόροφ.
Μακρόν: Η Γαλλία θα στείλει κι άλλα όπλα στην Ουκρανία
Στο μεταξύ, η Γαλλία σκοπεύει να στείλει κι άλλα κανόνια CAESAr στην Ουκρανία, που προσπαθεί να απωθήσει τους τελευταίους επτά και πλέον μήνες τον στρατό της Ρωσίας από το έδαφός της, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη (6/10) ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
«Εργαζόμαστε για διάφορα αιτήματα, μαζί με κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά για επιπλέον CAESAr», είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της πρώτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.
Αφότου ξέσπασε η ένοπλη σύρραξη, η Γαλλία έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με 18 τέτοια αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλιοστών, προσαρμοσμένα σε φορτηγά, με δραστικό βεληνεκές 40 χιλιομέτρων, καθώς και με αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ), καύσιμα, ατομικό οπλισμό και κάπου δεκαπέντε κινητά πυροβόλα 155 χιλιοστών TRF1, με ημιαυτόματη λειτουργία.
Το Παρίσι σχεδιάζει πλέον να στείλει στο Κίεβο άλλα έξι ως δώδεκα CAESAr, που προορίζονταν αρχικά για τη Δανία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ενημερωμένη πηγή. Εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να στείλει 20 Bastion, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ).
Οι 27 «θα συζητήσουν για αυτά τα θέματα, για ορισμένους μηχανισμούς» σήμερα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε πως θα επανέλθει με περισσότερες λεπτομέρειες αφού αποπερατωθούν οι εργασίες της.
«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία, από οικονομική, από ανθρωπιστική και από στρατιωτική σκοπιά», διαβεβαίωσε ο γάλλος πρόεδρος.
«Η βοήθεια αυτή θα περιλαμβάνει εξοπλισμούς και εκπαίδευση», όπως ήδη συμβαίνει «εδώ και μήνες», πρόσθεσε.
«Θα συνεχίσουμε να προχωράμε στη βάση των αιτημάτων που υποβάλλονται» και θα «συντονιζόμαστε στενά με μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μη», συμπλήρωσε, αναφερόμενος κυρίως στη Βρετανία και στις ΗΠΑ.