Μία ειρηνευτική συμφωνία συζήτησαν το Σαββατοκύριακο (1-2/10) οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν μετά τις πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσαν το Γερεβάν και το Μπακού τη Δευτέρα (3/10).
Τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον 289 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτές τις συγκρούσεις. Εκεχειρία, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, έβαλε τέλος στις χειρότερες συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει μεταξύ των δύο γειτόνων στον Καύκασο από τον πόλεμο του 2020.
Η Αρμενία, σύμμαχος της Ρωσίας, και το Αζερμπαϊτζάν, που υποστηρίζεται από την Τουρκία, έχουν συγκρουστεί δύο φορές τις τελευταίες τρεις δεκαετίες για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενός θύλακα η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι Αρμένιοι αλλά αποτελούσε τμήμα του Αζερμπαϊτζάν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτρορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το AFP συναντήθηκε με τον Αζέρο ομόλογό του Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ χθες Κυριακή το βράδυ στη Γενεύη για να «επεξεργαστούν το κείμενο της ειρηνευτικής συμφωνίας», σύμφωνα με το Μπακού.
Οι συζητήσεις αυτές αποτελούν συνέχεια της συνάντησης μεταξύ του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ και του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν στις 31 Αυγούστου στις Βρυξέλλες, με τη μεσολάβηση της ΕΕ.
Το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε «την πλήρη αποχώρηση των ένοπλων μονάδων της Αρμενίας από τα εδάφη του» και «το άνοιγμα γραμμών μεταφοράς και επικοινωνίας», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
«Οι πλευρές αντάλλαξαν ιδέες για την ειρηνευτική συμφωνία, η οποία θα εγγυάται τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Αρμένιων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», επεσήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας από την πλευρά του.
Επανέλαβε επίσης το αίτημά του για «απόσυρση» των αζέρικων στρατευμάτων «από το κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας», την απελευθέρωση των αιχμαλώτων πολέμου και τη δημιουργία «διεθνών μηχανισμών για τον έλεγχο της κατάστασης στα σύνορα».
Οι δύο υπουργοί είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά στις 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.
Οι μάχες που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο ήταν οι σφοδρότερες μετά τον πόλεμο του 2020 ανάμεσα στις δύο χώρες για τον έλεγχο του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όταν σκοτώθηκαν πάνω από 6.500 άνθρωποι. Η σύγκρουση τερματίστηκε με το Γερεβάν να αναγκάζεται να εκχωρήσει εδάφη στο Μπακού.
Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν είχαν επίσης εμπλακεί σε ένοπλη σύρραξη τη δεκαετία του 1990, επίσης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο πόλεμος εκείνος είχε πάνω από 30.000 νεκρούς.