Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη τις ουκρανικές περιφέρειες Ζαπορίζια και Χερσώνα, σύμφωνα με προεδρικά διατάγματα που δημοσιοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες του αργά το βράδυ χθες Πέμπτη (29/9), απαραίτητο ενδιάμεσο βήμα την παραμονή της επισημοποίησης της προσάρτησής τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.
«Διατάσσω την αναγνώριση της κρατικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας» των δύο περιφερειών αυτών της νότιας Ουκρανίας, αναφέρεται στα δύο διατάγματα που υπέγραψε ο κ. Πούτιν, ο οποίος ετοιμάζεται να οριστικοποιήσει αργότερα σήμερα την προσάρτησή τους στη χώρα του, όπως και αυτή των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (ανατολικά).
Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, κατόπιν αιτήματος των φιλορώσων αυτονομιστών ηγετών τους, στα τέλη του Φεβρουαρίου, λίγο πριν από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στις τέσσερις περιφέρειες οργανώθηκαν δημοψηφίσματα, που το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του θεωρούν παράνομα, για την προσάρτησή τους στη Ρωσία.
Τελετή για την επισημοποίηση της προσάρτησής τους θα διεξαχθεί στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) στο Κρεμλίνο.
Το Κίεβο δεν έχει διάθεση να εγκαταλείψει τα όπλα – Η πυρηνική απειλή
Την προσάρτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών καταδικάζουν το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές του. Ο κ. Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει πως αφού προσαρτηθούν οι περιφέρειες αυτές, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα τις υπερασπιστούν ακόμη και χρησιμοποιώντας πυρηνικά όπλα αν κριθεί απαραίτητο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του έχει συγκαλέσει για σήμερα συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησής του. Το Κίεβο δεν μοιάζει να έχει την παραμικρή πρόθεση να εγκαταλείψει τα όπλα, απεναντίας ζητά από τους δυτικούς συμμάχους του περισσότερα για να συνεχίσει την αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων.
Αίτημα στο οποίο ανταποκρίθηκε χθες Πέμπτη η αμερικανική Γερουσία εγκρίνοντας νέο πακέτο δώδεκα και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης εξοπλιστικής πτυχής περίπου τριών δισεκ. δολαρίων, για την εκπαίδευση, τον εφοδιασμό και την πληρωμή ουκρανών στρατιωτικών.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε πως οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν «ποτέ» τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που «ενορχήστρωσε η Ρωσία» στην Ουκρανία.
«Θέλω να είμαι πολύ σαφής στο ζήτημα αυτό: οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ, ποτέ, ποτέ τις διεκδικήσεις της Ρωσίας σε κυρίαρχα εδάφη της Ουκρανίας», επέμεινε ο αμερικανός πρόεδρος καταδικάζοντας την «απόλυτη παρωδία» που ήταν κατ’ αυτόν τα δημοψηφίσματα.
Για τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενέργειες αυτού του είδους δεν έχουν καμία «θέση στον σύγχρονο κόσμο».
Η επιτυχής ουκρανική αντεπίθεση στις αρχές του Σεπτεμβρίου όπως φαίνεται ανάγκασε τη Μόσχα να οργανώσει αυτά τα δημοψηφίσματα για την προσάρτηση των τεσσάρων περιφερειών (Χερσώνα, Ζαπορίζια, Λουχάνσκ, Ντονέτσκ) και να διατάξει μερική επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων, μέτρο που οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε χθες ότι η επίθεση —η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την έχει βαφτίσει— που διέταξε εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου ήταν «φυσικά» συνέπεια της «κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης», όπως και άλλες συρράξεις στην αχανή επικράτεια της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ.
Πρόσθεσε πως οδεύει να πάρει μορφή «δικαιότερη παγκόσμια τάξη» μέσω «δύσκολης διαδικασίας».
Στο Κρεμλίνο θα διεξαχθεί στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) τελετή για την επισημοποίηση της προσάρτησης των δύο νότιων (Χερσώνα, Ζαπορίζια) και των δύο ανατολικών (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ) ουκρανικών περιφερειών. Ο πρόεδρος Πούτιν θα εκφωνήσει στην τελετή «μεγάλη ομιλία», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η ρωσική πρωτεύουσα προετοιμάζεται για την τελετή: θα επιβληθούν περιορισμοί της κίνησης από την τροχαία και αργότερα προγραμματίζεται πανηγυρική συναυλία στη σκιά των τειχών του Κρεμλίνου, στην οποία δεν αποκλείεται να κάνει την εμφάνισή του ο ρώσος πρόεδρος.
Αξιωματούχοι που εγκαταστάθηκαν από τη Μόσχα και κυβερνούν τις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες βρίσκονται ήδη στην πόλη, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.
Η μάχη της Λίμαν
Αντιμέτωπη με την ευρείας κλίμακας ουκρανική αντεπίθεση η Ρωσία οργάνωσε εσπευσμένα τις προσαρτήσεις με δημοψηφίσματα υπό την επιτήρηση οπλισμένων αντιπροσώπων των φιλορωσικών αρχών, που χαρακτηρίστηκαν «παρωδία» και «απάτη» από το Κίεβο και τους δυτικούς υποστηρικτές του.
Η Ρωσία προσάρτησε με παρόμοιο τρόπο το 2014 τη χερσόνησο της Κριμαίας.
Η ουκρανική κυβέρνηση καταγγέλλει τις προσαρτήσεις και τις απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων από τον κ. Πούτιν, ενώ οι δυνάμεις της συνεχίζουν το εγχείρημα ανακατάληψης εδαφών στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας.
Αφού ανέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος του βορειοανατολικού τομέα γύρω από το Χάρκοβο μοιάζουν να έχουν ριχτεί στην προσπάθεια ανακατάληψης της Λίμαν, στην περιφέρεια Ντoνέτσκ, σημαντικού σιδηροδρομικού κόμβου, που καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό τον Μάιο.
«Ο εχθρός κάνει συνεχείς επιθέσεις για να δημιουργήσει συνθήκες περικύκλωσης», εξήγησε στη ρωσική τηλεόραση αξιωματούχος των αυτονομιστών της Ντονέτσκ, ο Αλεξέι Νικανόροφ.
Στο πεδίο, ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε ουκρανικές πόλεις, με τις αρχές να καταγγέλλουν πως παιδί σκοτώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες στη Ντνίπρο. Τουλάχιστον πέντε πολίτες σκοτώθηκαν προχθές Τετάρτη στο τμήμα της περιφέρειας Ντονέτσκ υπό ουκρανικό έλεγχο, κατά την ίδια πηγή.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τον σιδηροδρομικό κόμβο Κούπιανσκ (βορειοανατολικά), απωθώντας ρωσικά στρατεύματα από τον ανατολικό τομέα της πόλης, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, που πρόσεξαν πέντε πτώματα ανδρών με στρατιωτικές στολές κοντά σε οχήματα με ρωσικά διακριτικά.
Οι αντιμαχόμενες πλευρές προχώρησαν εξάλλου σε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων, με έξι Ουκρανούς να αφήνονται ελεύθεροι, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, κατά το Κίεβο. Η Μόσχα δεν διευκρίνισε πόσους πρώην αιχμαλώτους ανέκτησε.
«Καλύτερο από το να πάω να σκοτώσω κόσμο»
Στη Ρωσία, η επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για να ενισχύσουν τις ρωσικές γραμμές στην Ουκρανία συνεχίζεται, όπως και η έξοδος αρκετών δεκάδων χιλιάδων πολιτών που φοβούνται πως θα τους καλέσουν στα όπλα.
Εικοσάρης που πέρασε στη Μογγολία μέσω των χερσαίων συνόρων ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομά του, εξήγησε πάντως γιατί έφυγε. «Ήταν πολύ δύσκολο να τα αφήσω όλα πίσω. Το σπίτι μου, την πατρίδα μου, τους δικούς μου. Αλλά είναι καλύτερο από το να πάω να σκοτώσω κόσμο», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στην Ουλάν Μπατόρ.
Καθώς αυξάνεται η δυσαρέσκεια στη Ρωσία για την επιστράτευση, που σε αρκετές περιπτώσεις έγινε με χαοτικό τρόπο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε χθες Πέμπτη πως διαπράχθηκαν «σφάλματα» που πρέπει να «διορθωθούν», προσθέτοντας πως πρέπει να «γυρίσουν σπίτια τους όσοι έλαβαν φύλλα ατομικής προσκλήσεως χωρίς να υπάρχουν οι προσήκοντες λόγοι».
Στο διεθνές μέτωπο, οι διαρροές αερίου εξαιτίας των μυστηριωδών εκρήξεων στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 συνεχίζουν να τροφοδοτούν τις εντάσεις Ρωσίας-Δύσης.
Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται με μισόλογα για τις εκρήξεις στις υποθαλάσσιες σωληνώσεις, εξαιρετικά ακριβή και κρίσιμη υποδομή για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο κ. Πούτιν κατήγγειλε αυτή την «ενέργεια διεθνούς τρομοκρατίας», τη «δολιοφθορά άνευ προηγουμένου». Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει το θέμα σήμερα, κατόπιν αιτήματος της Μόσχας.