Περισσότερες από 500.000 υπογραφές, συμπεριλαμβανομένων αυτών των επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων και συνδέσμων εργοδοτών, συγκεντρώθηκαν στη Βραζιλία για την «υπεράσπιση της δημοκρατίας», καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για τις ασταμάτητες επικρίσεις από τον Ζαΐχ Μπολσονάρου εναντίον των εκλογικών θεσμών και του εκλογικού συστήματος.
Το κείμενο, που συνέταξαν μέλη της σχολής νομικής του Πανεπιστημίου του Σαν Πάουλου (USP), υπό τον τίτλο «Επιστολή στους Βραζιλιάνους και τις Βραζιλιάνες για την υπεράσπιση του δημοκρατικού κράτους δικαίου», είχε συγκεντρώσει πάνω από 546.000 υπογραφές ως το μεσημέρι του Σαββάτου, περίπου δύο μήνες προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.
«Βιώνουμε μια στιγμή μεγάλου κινδύνου για τη δημοκρατική ομαλότητα, κινδύνου για τους θεσμούς, με τα υπονοούμενα για την μη αποδοχή του αποτελέσματος των εκλογών», κρίνουν οι συντάκτες του κειμένου, που έχουν υπογράψει επίσης πρώην μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πολυάριθμοι καλλιτέχνες, όπως ο διάσημος τραγουδιστής Τσίκου Μπουάρκε.
«Οι αβάσιμες και αναπόδεικτες επιθέσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση την εκλογική διαδικασία και το δημοκρατικό κράτος δικαίου που κατακτήθηκε με μεγάλο αγώνα από τη βραζιλιάνικη κοινωνία. Οι απειλές εναντίον των άλλων εξουσιών (…) η υποκίνηση της βίας και η θεσμική ρήξη είναι απαράδεκτες», συνεχίζει η επιστολή, χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στον Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Ο αρχηγός του κράτους, στην εξουσία από το 2019, υποψήφιος για δεύτερη θητεία, δεν παύει να επικρίνει το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας που υιοθετήθηκε στη Βραζιλία το 1996, δίνοντας τροφή στις ανησυχίες ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών σε περίπτωση ήττας του.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν μεγάλο προβάδισμα στον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (2003-2010).
Το κείμενο έχει υπογραφτεί από μεγάλες εργοδοτικές οργανώσεις, όπως η ομοσπονδία των τραπεζών (FEBRABAN) και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών του Σαν Πάουλου (FIESP).
Το 2016, ο FIESP είχε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις μαζικές κινητοποιήσεις υπέρ της απομάκρυνσης της πρώην προέδρου Τζίλμας Χουσέφ.
Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος θεσμός υπέγραψε το κείμενο θεωρήθηκε από κάποιους παρατηρητές ως αντιστροφή της στάσης του, καθώς αρκετοί επιχειρηματίες τάχθηκαν στο πλευρό του κ. Μπολσονάρου όταν εξελέγη το 2018, σαγηνευμένοι από τον άκρως φιλελεύθερο λόγο του σημερινού υπουργού Οικονομίας Πάουλου Γκέτζις.
Ο ακροδεξιός πρόεδρος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του. «Ποιος είναι κατά της δημοκρατίας στη Βραζιλία; Είμαστε υπέρ της διαφάνειας, της νομιμότητας, σεβόμαστε το Σύνταγμα. Δεν την κατάλαβα αυτή την ανοικτή επιστολή», ήταν η αντίδρασή του την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της ζωντανής παρέμβασης που κάνει κάθε εβδομάδα μέσω Facebook.
Προχθές Παρασκευή, μεταφόρτωσε σαρκαστικά στο Twitter τη δική του επιγραμματική «Επιστολή υπέρ της δημοκρατίας»: «Διά της παρούσης, δηλώνω ότι είμαι υπέρ της δημοκρατίας. Υπογραφή Ζαΐχ Μεσσίας Μπολσονάρου, πρόεδρος της Βραζιλίας».
Το κείμενο θα αναγνωστεί δημόσια σε τελετή—που ενδέχεται να μετατραπεί σε διαδήλωση—την 11η Αυγούστου στο Σαν Πάουλου.
Σύμφωνα με βραζιλιάνικα ΜΜΕ, ο ιστότοπος όπου συγκεντρώνονται οι υπογραφές έχει γίνει στόχος αρκετών προσπαθειών πειρατείας.