Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι έθεσε το θέμα της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μια πληροφορία που επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.
«Είπα στον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ότι πίστευα πως είναι προσωπικά υπεύθυνος για τον φόνο του Κασόγκι», ανέφερε ο Μπάιντεν, μετά τις συνομιλίες που είχε στην Τζέντα με τον πρίγκιπα διάδοχο. Ο τελευταίος του απάντησε ότι δεν ευθύνεται προσωπικά για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι έθεσε επίσης στον συνομιλητή του το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανάγκη για πολιτικές μεταρρυθμίσεις. «Ξεκαθάρισα ότι το θέμα είναι ζωτικής σημασίας για εμένα και τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε στους δημοσιογράφους, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Λίγα λεπτά νωρίτερα, η αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι, η Χατιτσέ Τσενγκίζ, κατήγγειλε στο Twitter ότι ο Μπάιντεν έχει βάψει τα χέρια του με «το αίμα του επόμενου θύματος» του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας.
Φανταζόμενη τι θα είχε γράψει ο σύντροφός της, η Τσενγκίζ απευθύνθηκε στον Μπάιντεν με την εξής ανάρτηση: «Αυτός είναι ο τρόπος που αναγκάζετε τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν για τον φόνο μου; Το αίμα του επόμενου θύματος του MBS (σ.σ. από τα αρχικά του ονόματος του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν) είναι στα χέρια σας».
Συμφωνίες για συνεργασία σε θέματα κυβερνοασφάλειας και τεχνολογίας – Ικανοποίηση για την αύξηση παραγωγής πετρελαίου
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία προχώρησαν σε μια σειρά συμφωνιών, από την απομάκρυνση της ειρηνευτικής δύναμης από ένα στρατηγικής σημασίας νησί στην Ερυθρά Θάλασσα, μεταξύ Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας, μέχρι τη συνεργασία τους σε θέματα που αφορούν την τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με υψηλόβαθμους Σαουδάραβες αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, η Ουάσινγκτον χαιρετίζει επίσης την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου που είχε ήδη ανακοινωθεί από τον OPEC+. Μέλη του οργανισμού αυτού είναι τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ρωσία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Αμερικανοί και οι άλλες ειρηνευτικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από το νησί Τιράν, όπου σταθμεύουν στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συμφωνιών μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, του 1978. Το Τιράν βρίσκεται σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, που οδηγεί στο λιμάνι Εϊλάτ του Ισραήλ.
Οι ΗΠΑ καλωσόρισαν επίσης την απόφαση του Ριάντ να ανοίξει τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας στους ισραηλινούς αερομεταφορείς.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν σε θέματα κυβερνοασφάλειας και στις τεχνολογίες 5G και 6G.