Τον κώδωνα του κινδύνου για μεγάλες ελλείψεις στα ρεβίθια παγκοσμίως, κρούουν οι καλλιεργητές. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στις χώρες που βασίζονται στα όσπρια ως βασική πηγή πρωτεΐνης όσο και στα παραγόμενα προϊόντα.
Μετά τα σιτηρά, το καλαμπόκι και το ηλιέλαιο, τα ρεβίθια μπαίνουν στην παγκόσμια λίστα των προϊόντων που καταγράφουν έλλειψη. Η παραγωγή και η διανομή των ρεβιθιών ενδέχεται να μειωθεί έως και 20% φέτος, σύμφωνα με τη Διεθνή Συνομοσπονδία Όσπριων.
Από τη μια ο πόλεμος στην Ουκρανία που έβαλε φρένο στην παραγωγή ρεβιθιού έχοντας ως αποτέλεσμα 50.000 τόνοι που αρχικά προορίζονταν για την Ευρώπη να εκλείπουν. Η Ρωσία εξάγει τουλάχιστον 200.000 τόνους ετησίως και όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, τον περασμένο Φεβρουάριο, η εξαγωγή σταμάτησε εντελώς.
Από την άλλη οι δύσκολες καιρικές συνθήκες σε πολλές χώρες εισαγωγής επηρεάζουν σημαντικά.
«Δεν ξέρουμε και τι καιρικές συνθήκες θα προκύψουν στη νέα τους παραγωγή. Μπορεί όταν φυτέψουν ρεβίθια και να πάθουν καταστροφές. Είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν την έλλειψη. Υπάρχουν αυξητικές τάσεις λόγω των μεταφορικών όπως σε όλα τα προϊόντα. Πουλούσαμε χύμα ρεβίθι 1,50 ευρώ το κιλό και τώρα πουλάμε 1,80-1,90 το κιλό, μέχρι και 2,10» είπε ο Χαράλαμπος Ναθαναήλ, έμπορος τροφίμων στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1.
Η έλλειψη αυτή θα φέρει αύξηση και στην τιμή των ρεβιθιών, όσο και στα παραγόμενα προϊόντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει και το παραδοσιακό πιάτο της Σίφνου, η ρεβιθάδα.