Να εκτίσουν ισόβια κάθειρξη καταδίκασε την Τετάρτη (6/7) η δικαιοσύνη της Αργεντινής δέκα άλλοτε στρατιωτικούς και αστυνομικούς για εγκλήματα τα οποία είχαν διαπραχθεί την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983).
Κρίθηκαν ένοχοι στη δίκη τους για δολοφονίες, απαγωγές, βασανισμούς και βιασμούς.
Τα εγκλήματα διαπράχθηκαν στο στρατόπεδο Κάμπο ντε Μάγιο σε βάρος 350 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων εγκύων και εργαζομένων της γερμανικής πολυεθνικής Mercedes Benz.
Την ανάγνωση της ομόφωνης ετυμηγορίας του δικαστηρίου οι κατηγορούμενοι την παρακολούθησαν μέσω βιντεοδιάσκεψης, ενώ η αίθουσα όπου έλαβε χώρα η ακροαματική διαδικασία ήταν γεμάτη με συγγενείς των θυμάτων και μέλη οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Από τα 350 θύματα τα 14 ήταν έγκυες, τα παιδιά των οποίων εκλάπησαν μετά τη γέννησή τους.
Στην Κάμπο ντε Μάγιο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, λειτουργούσε μυστικό μαιευτήριο όπου έγκυες που κρατούνταν παράνομα γεννούσαν υπό απάνθρωπες συνθήκες προτού εξαφανιστούν.
Η οργάνωση Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου υπολογίζει πως κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας γεννήθηκαν στην αιχμαλωσία 400 παιδιά που δόθηκαν παράνομα σε άλλες οικογένειες.
Εξ αυτών, 130 κατορθώθηκε να βρουν την πραγματική τους ταυτότητα και σε πολλές περιπτώσεις να γνωρίσουν μέλη των οικογενειών τους.
Ο κατάλογος των θυμάτων συμπεριλαμβάνει επίσης αρκετούς εργαζόμενους και συνδικαλιστές εργοστασίων στη βόρεια βιομηχανική ζώνη του Μπουένος Άιρες, όπου λειτουργούσαν εγκαταστάσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών Mercedes Benz και Ford.
Η δίκη άρχισε το 2019 και διεξήχθη κατά μεγάλο μέρος της εξ αποστάσεως, λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Αρχικά οι κατηγορούμενοι ήταν 22, όμως 2 πέθαναν κατά τη διάρκεια της δίκης. Στην πλειονότητά τους, είχαν ήδη καταδικαστεί σε προηγούμενες δίκες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ο στρατηγός ε.α. Σαντιάγο Ριβέρος, 98 ετών, είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματικός που καταδικάστηκε χθες να εκτίσει ισόβια.
Ο Σαντιάγο Ριβέρος είχε καταδικαστεί μόλις τη Δευτέρα σε ισόβια στο πλαίσιο άλλης δίκης, μαζί με ακόμα τρεις στρατιωτικούς, καθώς ενέχονταν στις «πτήσεις του θανάτου»: επρόκειτο για τη ρίψη στη θάλασσα ναρκωμένων πολιτικών κρατούμενων από αεροσκάφη τα οποία απογειώνονταν από το Κάμπο ντε Μάγιο.
Ο πρώην «πρόεδρος» της στρατιωτικής χούντας, ο Ρεϊνάλντο Μπινιόνε, ο οποίος υπήρξε διοικητής του στρατώνα αυτού -πέθανε το 2018-, είχε και αυτός καταδικαστεί για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Κάμπο ντε Μάγιο.
Αφότου ξανάρχισαν τα χρόνια του 2000 οι δίκες ανθρώπων της χούντας, , έπειτα από μια δεκαετία και πλέον πολύ αμφιλεγόμενων μέτρων και νόμων αμνηστίας, απαγγέλθηκαν 278 καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος κάπου 1.070 κατηγορούμενων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.