Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν πως αμφιβάλλει αν υπάρχει νόημα (όφελος) στον διάλογο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει πιθανότητα ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας να είναι έτοιμος να ακούσει οτιδήποτε», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες, Εμανουέλ, Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Μάριο Ντράγκι.
«Φαίνεται πως αυτήν τη στιγμή (ο Βλαντίμιρ Πούτιν) πρώτα παίρνει αποφάσεις και μετά μιλάει σε οποιονδήποτε… Δεν αφορά μόνο τον Εμανουέλ (Μακρόν), δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν σήμερα ηγέτες στον κόσμο που θα μπορούσαν μεμονωμένα να υποχρεώσουν τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο», δήλωσε ο Ζελένσκι απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το κύμα επικρίσεων που πυροδότησε – ιδιαίτερα στην Ουκρανία – η δήλωση του Μακρόν «να μην ταπεινωθεί η Ρωσία».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι ένας από τους λίγους ηγέτες που είχε τακτικές συνομιλίες με τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συζητήσει εκ νέου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν εάν χρειαστεί. «Όταν ανοίγουν παράθυρα ευκαιριών, η πίεση για επανέναρξη των συνομιλιών θα ήταν χρήσιμη», είπε και τόνισε πως ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει.
Ωστόσο, επανέλαβε ότι εναπόκειται στην ουκρανική κυβέρνηση να αποφασίσει τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας ειρήνευσης. «Η Γερμανία, όπως και η Γαλλία, δεν θα είναι ποτέ σε θέση να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία εξ ονόματος της Ουκρανίας. Αυτό δεν το κάναμε ποτέ, ούτε κάναμε παραχωρήσεις ούτε διαπραγματευτήκαμε κάποιες παραχωρήσεις», ξεκαθάρισε ο Μακρόν.
Η Ουκρανία θα πρέπει μόνη της να αποφασίσει αν αποδέχεται ή όχι οποιεσδήποτε εδαφικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία, αναφορικά με την προοπτική τερματισμού του πολέμου, δήλωσε αργότερα ο Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική τηλεόραση.
«Εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει», είπε ο Μακρόν όταν ρωτήθηκε για τυχόν παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εδαφικών, που η Ουκρανία θα αποδεχόταν, συμπληρώνοντας: «Νομίζω ότι καθήκον μας είναι να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, το διεθνές δίκαιο και κατά συνέπεια την Ουκρανία».
Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας – οι οποίοι επικρίθηκαν στο παρελθόν από το Κίεβο για την «επιφυλακτική» στάση τους – επισκέφθηκαν την Ουκρανία και έδωσαν ελπίδα για ταχεία ένταξη στην ΕΕ σε μια χώρα που ζητάει επίμονα οπλικά συστήματα για να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει πως η χώρα του δεν πρόκειται να παραχωρήσει εδάφη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.
Μακρόν: «Καθήκον της Ευρώπης να σταθεί δίπλα στον ουκρανικό λαό»
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον ουκρανικό λαό το καθήκον της Γαλλίας και της Ευρώπης είναι να πούμε στους Ουκρανούς πως είμαστε εδώ στο πλευρό σας. Αυτό τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα από την Ουκρανία στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1.
Απαντώντας στο ερώτημά αν εύχεται στρατιωτική ήττα της Ρωσίας ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε ότι εύχεται να καταφέρει η Ουκρανία να υπερασπιστεί το έδαφος της, να ξαναβρεί την ελευθερία της και την ανεξαρτησία της. Ερωτηθείς επίσης αν θα πρέπει να γίνουν κάποιες παραχωρήσεις προς την ρωσική πλευρά ο Μακρόν απάντησε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει. «Το δικό μας καθήκον είναι να σταθούμε στο πλευρό της και στο πλευρό του διεθνούς δικαίου» είπε. Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να βοηθηθεί η Ουκρανία για να αντέξει σε έναν πόλεμο που θα διαρκέσει. Είπε ωστόσο ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει είτε μία στρατιωτική ήττα είτε μια διπλωματική διέξοδος.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε επίσης πως οι σχέσεις του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι δεν έχουν ψυχρανθεί. Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν πολλοί που δεν κατάλαβαν ή δεν θέλησαν να καταλάβουν τους λόγους για τους οποίους συνεχίζει να συνομιλεί με τον πρόεδρο Πούτιν. Ερωτηθείς αν προτίθεται να μεταβεί και στη Ρωσία ανέφερε πως σήμερα δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Σημείωσε όμως πως θα εξακολουθήσει να μιλάει με τον Πούτιν κυρίως για ζητήματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα αλλά και για τα ζητήματα της επισιτιστικής ασφαλείας.
Ως προς το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα στους Ουκρανούς ότι η Ευρώπη είναι τώρα έτοιμη να τους αναγνωρίσει το καθεστώς του υποψήφιου κράτους. Ανέφερε ωστόσο ότι θα υπάρξει ένα «φύλλο πορείας» για την πλήρη ένταξη το οποίο θα καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ως προς το ζήτημα της άρσης του αποκλεισμού που έχει επιβάλει η Ρωσία στις εξαγωγές δημητριακών από την Ουκρανία ο Μακρόν ανέφερε ότι οι εξαγωγές μπορούν να γίνουν κυρίως μέσω του λιμανιού της Οδησσού, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί αλλά και ότι η Τουρκία έχει και αυτή να διαδραματίσει έναν ιδιαίτερο ρόλο στη Μαύρη Θάλασσα.
Τέλος ερωτηθείς για τα εσωτερικά της Γαλλίας και ειδικότερα για το αν η πρόσφατη δήλωση του ότι «δεν θα πρέπει να προστεθεί στην διεθνή αταξία και μια γαλλική», σημαίνει ότι ζητάει από τους Γάλλους την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ο Μακρόν είπε ότι ο κόσμος διέρχεται μία κρίσιμη περίοδο, ότι δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος και ότι για να μπορεί η Γαλλία να διαδραματίσει το ρόλο που πρέπει στην διεθνή πολιτική σκηνή θα πρέπει να μπορεί να λαμβάνει εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις σε αυτούς τους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς.