Η ζωή στο Κίεβο έχει πολλές διακυμάνσεις. Η ουκρανική πρωτεύουσα έγινε και πάλι πρόσφατα στόχος ρωσικών βομβαρδισμών, καθώς το Κρεμλίνο έβαλε στο στόχαστρο εγκαταστάσεις στρατιωτικού εξοπλισμού.
Παράλληλα, όμως, οι κάτοικοι προσπαθούν να επιστρέψουν σε μία κανονικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, ανοίγουν τις πόρτες τους κινηματογράφοι και θέατρα που παρέμεναν κλειστά από το Φεβρουάριο, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι κινηματογράφοι και η Εθνική Λυρική Σκηνή του Κιέβου άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους στα τέλη Μαΐου.
«Αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε τα έργα με έναν μικρό αριθμό ηθοποιών, δύο ή τρεις ηθοποιούς κάθε φορά» λέει ο Yuriy Felipenko, ηθοποιός στο θέατρο στο Podil. «Τώρα ανεβάζουμε το τρίτο έργο. Σκεφτήκαμε πώς θα γινόταν, αν θα έρθουν θεατές σε καιρό πολέμου, αν τους ενδιαφέρει καθόλου το θέατρο, αν έχει κάποιο ενδιαφέρον. Είμαστε χαρούμενοι που τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν και για τρία έργα».
«Αναρωτιόμασταν πώς θα ήταν, αν θα έρχονταν θεατές κατά τη διάρκεια του πολέμου, αν σκέφτονται καθόλου το θέατρο», είπε με τη σειρά του ο Γιούρι Φελιπένκο και πρόσθεσε: «Και ήμασταν χαρούμενοι που τα τρία πρώτα έργα ήταν sold out».
Για τους ηθοποιούς, η επιστροφή στη σκηνή δεν είναι εύκολη διαδικασία.
Ωστόσο, η αγάπη του κοινού δείχνει ότι πήραν τη σωστή απόφαση.
«Είμαστε σαν τις κατσαρίδες» είπε ο ηθοποιός Kostya Tomlyak. «Είχαμε μια πολύ κακή εμπειρία επιβίωσης χωρίς χρήματα για δύο χρόνια (στη διάρκεια της πανδημίας). Νομίζω ότι είμαστε πιο συνηθισμένοι στην επιβίωση από τους ανθρώπους που μπορούν και έχουν εισοδήματα. Αλλά νομίζω ότι το ουσιαστικό τώρα δεν είναι η επιβίωση αλλά το πώς μπορούν οι ηθοποιοί να βοηθήσουν τον κόσμο».
Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την επίθεσή τους στην ουκρανική πρωτεύουσα στις αρχές Απριλίου πριν επικεντρωθούν εκ νέου στην περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς.