Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι στηρίζει την είσοδο της Ρωσίας στον «Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου» (WTO), ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ένταξη της Μόσχας εντός του 2011, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εμπορίου, Κάρελ Ντε Γκούτς, και η ρωσίδα υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Ελβίρα Ναμπιούλινα, υπέγραψαν συμφωνία στο περιθώριο της συνόδου ΕΕ-Ρωσίας, μετά την επίλυση των διαφορών και από τις δύο πλευρές που εμπόδιζαν την ΕΕ να εγκρίνει την προσπάθεια ένταξης της Ρωσίας.

«Υπέγραψαν ένα μνημόνιο κατανόησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ε.Ε., Τζον Κλάνσι.

Η οικονομία της Ρωσίας των 1,2 τρισεκατομμυρίων, την καθιστά τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη εκτός του WTO και η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι με την ένταξή της θα μπορούσε να αυξηθεί μεσοπρόθεσμα κατά 3,3% και μακροπρόθεσμα 11%.

Η Ε.Ε. που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας- έπαψε να ασκεί βέτο, κυρίως εξ αιτίας των δεσμεύσεων της Μόσχας να σταματήσει σταδιακά τους εξαγωγικούς δασμούς στα προϊόντα ξυλείας- απομακρύνοντας έτσι τα μεγάλα εμπόδια στη ρωσική ένταξη.

Η Μόσχα πρέπει να συνεχίσει να διαπραγματεύεται τους όρους της ένταξης της με το WTO, ενώ αναμένεται από τη Ρωσία να αποδεχτεί το εμπόριο ανταλλακτικών αυτοκινήτων και τους όρους για τις ξένες επενδύσεις.

Ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι η χώρα του ελπίζει να ενταχθεί στο διεθνή οργανισμό των 153 μελών εντός του 2011.