Μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε σε δεξαμενή νιτρικού οξέος στη πόλη Σεβεροντονέτσκ όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες, καθώς η Ρωσία ακολουθεί διαφορετική στρατηγική στον πόλεμο της Ουκρανίας και πλέον έχει εξαπολύσει μαζική επίθεση στα ανατολικά της χώρας.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ Σέρχι Γκαϊντάι μέσω του Telegram ανακοίνωσε ότι χτυπήθηκε από βομβαρδισμό δεξαμενή νιτρικού οξέος, η οποία σήκωσε ένα ροζ σύννεφο πάνω από την πόλη, με τον κόσμο να τρέχει στα καταφύγια, ώστε να προστατευτεί από τυχόν χημικά αέρια που μπορεί να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα.
Ο Γκαϊντάι τόνισε ότι το χτύπημα έγινε από ρωσικό πυροβολικό, όμως επίσημα δεν έχει διευκρινιστεί από ποια μεριά προέρχεται το χτύπημα, καθώς ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την μισή πόλη και διεξάγονται σφοδρές μάχες.
«Η γραμμή του μετώπου έκοψε την πόλη στα δύο»
Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αφού σφυροκοπούσαν επί εβδομάδες την πόλη, έχουν πλέον θέσει υπό τον έλεγχό τους «ένα μέρος» του Σεβεροντονέτσκ.
«Η γραμμή του μετώπου έκοψε την πόλη στα δύο» επιβεβαίωσε, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, ο Αλεξάντρ Στριούκ, ο δήμαρχος του Σεβεροντονέτσκ. «Αλλά η πόλη αμύνεται ακόμη, είναι ακόμη ουκρανική και οι στρατιώτες μας την υπερασπίζονται», πρόσθεσε.
Σημειώνεται, ότι το Σεβεροντονέτσκ και το γειτονικό Λισιτσάνσκ, που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από τη διοικητική πρωτεύουσα του Λουχάνσκ, το Κραματόρσκ, είναι δύο πόλεις-κλειδιά για να επιτύχουν οι ρωσικές δυνάμεις τον δεδηλωμένο στόχο τους, να ελέγχουν ολόκληρη τη λεκάνη του Ντονμπάς.
Στο Σεβεροντονέτσκ, μια πόλη που αριθμούσε 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, ενδέχεται να έχουν απομείνει 12.000 άμαχοι, παγιδευμένοι από τις συγκρούσεις τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Νορβηγικού Προσφυγικού Συμβουλίου, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης οι εργαζόμενοι της οποίας έδρευαν σε αυτήν την πόλη μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου και τη ρωσική εισβολή.
Μέχρι και πριν από μία εβδομάδα η οργάνωση αυτή έκανε διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους του Σεβεροντονέτσκ και της γύρω περιοχής αλλά «λόγω της σφοδρότητας των μαχών» είναι πλέον αδύνατον να συνεχίσει, ανέφερε ο γενικός γραμματέας της, ο Γιαν Έγκελαντ. Το Συμβούλιο κάλεσε τις εμπόλεμες πλευρές να επιτρέψουν την πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και να συμβάλουν στην απομάκρυνση των αμάχων.