Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση που το Πεκίνο εισβάλει στην αυτόνομη νήσο, διαμήνυσε τη Δευτέρα (23/5) από το Τόκιο ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι η Κίνα «φλερτάρει με τον κίνδυνο».
«Αυτή είναι η δέσμευση που έχουμε αναλάβει» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα επέμβουν στρατιωτικά κατά μιας κινεζικής απόπειρας κατάληψης δια της βίας αυτού του εδάφους.
«Συμφωνήσαμε με την πολιτική της μίας Κίνας, το υπογράψαμε αλλά η ιδέα ότι (η Ταϊβάν) θα μπορούσε να καταληφθεί δια της βίας απλώς δεν είναι αρμόζουσα», πρόσθεσε.
«Οι Κινέζοι φλερτάρουν ήδη με τον κίνδυνο αυτή την στιγμή πετώντας τόσο κοντά (στην Ταϊβάν) και με όλους τους ελιγμούς που επιχειρούν», σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Αντιτιθέμεθα στις απόπειρες αλλαγής του στάτους κβο δια της βίας στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και στην Νότια Σινική Θάλασσα»
«Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ θα παρακολουθούν τις πρόσφατες δραστηριότητες του κινεζικού ναυτικού, όπως και τις κινήσεις που σχετίζονται με κοινές ασκήσεις της Κίνας και της Ρωσίας», δήλωσε παράλληλα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα μετά την συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο.
«Αντιτιθέμεθα σθεναρά στις απόπειρες αλλαγής του στάτους κβο δια της βίας στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και στην Νότια Σινική Θάλασσα», σημείωσε ο Κισίντα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μπάιντεν.
«Επιπλέον, συμφωνήσαμε να ασχοληθούμε από κοινού με διάφορα ζητήματα που συνδέονται με την Κίνα, μεταξύ των οποίων αυτό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε ο Κισίντα.
Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ότι «οφείλει να πληρώσει ένα τίμημα μακροπρόθεσμα» για «την βαρβαρότητά της στην Ουκρανία» με τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
«Δεν πρόκειται μόνον για την Ουκρανία», συνέχισε. «Αν οι κυρώσεις δεν διατηρούνταν από πολλές απόψεις, τότε τι μήνυμα θα έστελνε αυτό στην Κίνα για το κόστος μιας απόπειρας κατάληψης της Ταϊβάν δια της βίας;», διερωτήθηκε.
Σημειώνοντας ότι αναμένει πως μια εισβολή αυτού του είδους «δεν θα γίνει», ο Μπάιντεν σημείωσε ωστόσο ότι αυτό θα εξαρτηθεί «από την ένταση με την οποία ο κόσμος θα κάνει» την Κίνα «να καταλάβει» το τίμημα που θα χρειαστεί να πληρώσει σε περίπτωση εισβολής.
Ωστόσο ο Μπάιντεν σημείωσε παράλληλα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης δασμολογικών φραγμών για την Κίνα, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί δεν επιβλήθηκαν από την κυβέρνησή του.
«Εμείς δεν επιβάλαμε αυτούς τους δασμολογικούς φραγμούς», δήλωσε όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την πιθανότητα άρσης τους, προσθέτοντας ότι αυτή τελεί «υπό μελέτη».
«Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ για την Ταϊβάν»
Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ για την Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μετά τις δηλώσεις λίγο νωρίτερα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν από το Τόκιο ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπιζόταν την Ταϊβάν αν αυτή δεχόταν επίθεση.
«Όπως είπε ο πρόεδρος, η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει», σημείωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Επανέλαβε την Πολιτική μας της Μιας Κίνας και τη δέσμευσή μας στην ειρήνη και την σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν. Επίσης επανέλαβε τη δέσμευσή μας βάσει του Νόμου για τις Σχέσεις με την Ταϊβάν να παρέχουμε στην Ταϊβάν τα στρατιωτικά μέσα για να αμυνθεί», πρόσθεσε.
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Εκτός επίσημης ατζέντας της ετήσιας συνέλευσης το αίτημα της Ταϊβάν για την ένταξή της ως παρατηρητή
Το αίτημα της Ταϊβάν να συμμετάσχει στην ετήσια συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απορρίφθηκε.
Η Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποφάσισε να μην περιλάβει στην επίσημη ατζέντα την πρόταση 13 χωρών μελών του Οργανισμού για την ένταξη της Ταϊβάν ως παρατηρητή.
Το Πεκίνο χαρακτήρισε «πολιτικό ελιγμό» το αίτημα της Ταϊβάν.
«Οι άνευ προηγουμένου υγειονομικές απειλές που γνωρίζουμε σήμερα απαιτούν στενή διεθνή συνεργασία…και η πρόσκληση προς την Ταϊβάν θα εξέφραζε την δέσμευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μία συμπεριληπτική προσέγγιση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από την έναρξη των εργασιών της συνέλευσης.
Κατά την έναρξη της 75ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας – του ανωτάτου εκτελεστικού οργάνου του ΠΟΥ – 13 χώρες ανάμεσά τους το Μπελίζ, η Αϊτή, το Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη) και το Τουβάλου, πρότειναν την περίληψη στην επίσημη ατζέντα της απόδοσης μόνιμης έδρας παρατηρητή στην Ταϊβάν.
Επιτροπή της συνέλευσης συζήτησε το θέμα κεκλεισμένων των θυρών χθες και αποφάσισε να μην το συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη. Η απορριπτική πρόταση εγκρίθηκε από τα μέλη.
Η πρόταση αυτή ήταν πολιτικός ελιγμός, κατήγγειλε ο πρεσβευτής της Κίνα Σεν Σου. «Ο πραγματικός στόχος της είναι η απόκτηση ανεξαρτησίας μέσω της πανδημίας», πρόσθεσε.
Η εκπρόσωπος του Εσουατίνι απέρριψε την κατηγορία. «Η συμμετοχή της Ταϊβάν στην Παγκόσμια Συνέλευσης Υγείας αποτελεί υγειονομικό, όχι πολιτικό θέμα», είπε.
Η Ταϊβάν αποκλείσθηκε από τον ΠΟΥ το 1972, αλλά της επιτράπηκε να συμμετέχει την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας ως παρατηρητής από το 2009 έως το 2016, όταν οι σχέσεις με την Κίνα ήταν λιγότερο τεταμένες.
Από τον Ιούλιο 2017, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είναι ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Το Πεκίνο θεωρεί ότι η Ταϊβάν ανήκει στην κινεζική επικράτεια. Η Ταϊπέι έχει την σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον επαινεί συνεχώς την διαχείριση της επιδημίας της Covid από την Ταϊβάν, σε αντιδιαστολή με την αντίστοιχη διαχείριση από το Πεκίνο.