Η κατάσταση γίνεται «ολοένα πιο δύσκολη» για τους Ουκρανούς στο Ντονμπάς, στον ανατολικό τομέα της χώρας, όπου τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν το Σεβεροντονιέτσκ «24 ώρες το 24ωρο».
Η Μόσχα συνεχίζει να ενισχύει τη δύναμη πυρός της στο Ντονμπάς. Εκεί βρίσκονται, σύμφωνα με τον Σερχίι Χαϊντάι, περιφερειάρχη της Λουγκάνσκ, μονάδες που αποσύρθηκαν από την περιοχή του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), δυνάμεις που πήραν μέρος στην πολιορκία της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά), οι παραστρατιωτικές μονάδες των φιλορώσων αυτονομιστών των περιφερειών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ, τσετσενικά στρατεύματα και μονάδες που ήρθαν να ενισχύσουν τις ανεπτυγμένες από τη Σιβηρία και από τη ρωσική Άπω Ανατολή.
«Όλες οι ρωσικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στις περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ», υποστήριξε ο κ. Χαϊντάι μέσω Telegram. Ομοίως από την άποψη των όπλων: όλα έχουν συγκεντρωθεί εδώ» επέμεινε ο κυβερνήτης, συμπεριλαμβανομένων των περίφημων συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-300 και S-400, αντίστοιχων των αμερικανικών Patriot.
Κρίσιμο διακύβευμα στη μάχη για το Ντονμπάς, η πόλη Σεβεροντονιέτσκ, στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, βομβαρδίζεται από τα ρωσικά στρατεύματα «24 ώρες το 24ωρο» επέμεινε με αγανάκτηση ο κ. Χαϊντάι.
«Χρησιμοποιούν την τακτική της καμένης γης, καταστρέφουν εσκεμμένα την πόλη» με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών και άρματα μάχης, βάζοντας στο στόχαστρο τόσο στρατιωτικές υποδομές όσο και σπίτια, πρόσθεσε.
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, μέσω Facebook ότι τουλάχιστον επτά άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν στους βομβαρδισμούς 45 κοινοτήτων στην περιφέρεια Ντανιέτσκ.
Η τύχη της Σεβεροντονιέτσκ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενδέχεται να είναι παρόμοια με αυτή της Μαριούπολης, όπου η εικόνα σήμερα, κατά τους Ουκρανούς, παραπέμπει σε Αποκάλυψη έπειτα από εβδομάδες πολιορκίας. Πολλές συνοικίες έχουν μετατραπεί σε σωρούς συντριμμιών. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι έφυγαν. Άλλοι είναι νεκροί. Ο απολογισμός είναι μέχρι τώρα άγνωστος, αλλά χωρίς αμφιβολία πολύ βαρύς.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναμένεται να συμμετάσχει σήμερα μέσω βιντεοδιάσκεψης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) του Νταβός, που θα γίνει διά ζώσης για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια που έγινε ψηφιακά εξαιτίας της πανδημίας. Αναμένεται να ζητήσει περισσότερη βοήθεια, οικονομική και στρατιωτική, και να αναφερθεί επίσης στην προσπάθεια του Κιέβου να ενταχθεί στην ΕΕ.
Αν και ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους θα απευθυνθεί στους συμμετέχοντες μέσω βιντεοδιάσκεψης, παρόντες θα είναι αρκετοί Ουκρανοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ή ο δήμαρχος Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο. Οι Ρώσοι πάλι είναι αποκλεισμένοι από το WEF. Το περίπτερο της Ρωσίας θα αντικατασταθεί στο Φόρουμ με περίπτερο «για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας», όπου θα οργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις υποστήριξης στο Κίεβο, με τη συμμετοχή ουκρανικών προσωπικοτήτων.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις – Ο όρος του Ζελένσκι και το ιταλικό σχέδιο
Με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία, ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη όσον αφορά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστηρίζει ότι «η χώρα του δεν είναι ακόμη έτοιμη για μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία», ενώ η Μόσχα εμφανίζεται έτοιμη να ξαναρχίσει τις συνομιλίες.
Όπως έγραψε η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, στη χθεσινοβραδινή τηλεφωνική συνομιλία του με τον Μάριο Ντράγκι, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι «η χώρα του δεν είναι ακόμη έτοιμη για μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία». «Θα μπορέσουμε να το συζητήσουμε, μόνον όταν επανακαταλάβουμε τα εδάφη που η Ρωσία μας αφαίρεσε, από την αρχή του πολέμου», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, όπως γράφει η εφημερίδα του Μιλάνου.
«Ελπίζω η Ιταλία να συνεχίσει να μας στηρίζει, με τα αμυντικά συστήματα τα οποία μας είναι απαραίτητα για τον απελευθερωτικό μας αγώνα», υπογράμμισε ο Ζελέσκι.
Όπως αναφέρει, τέλος, η «Corriere», ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τον Μάριο Ντράγκι να βοηθήσει τη χώρα του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση «παρά τις αντιστάσεις κάποιων μελών της Ένωσης, αρχίζοντας από το Βερολίνο».
«Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε τον διάλογο για κατάπαυση του πυρός και, φυσικά, για την ειρήνη». Με τα λόγια αυτά ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο αναφέρθηκε στο σχέδιο ειρήνευσης της χώρας του για την Ουκρανία. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τέσσερα στάδια, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.
Το πρώτο αφορά την κατάπαυση του πυρός, με αποστρατιωτικοποιήση της πρώτης γραμμής του μετώπου. Πρόκειται για την πιο δύσκολη και κρίσιμη φάση.
Η δεύτερη, συνδέεται με το μέλλον της Ουκρανίας και με τις συμμαχίες που θα μπορέσει να συνάψει. Το μεγάλο στοίχημα, σύμφωνα με το σχέδιο της Ιταλίας, είναι να μπορέσει να συνδυαστεί το καθεστώς ουδετερότητας της χώρας, με τη δυνατότητα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το τρίτο βήμα, είναι η υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας Ρωσίας- Ουκρανίας, για να βρεθεί λύση, κυρίως, σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στο Ντομπάς και στην Κριμαία. Ο στόχος, είναι να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία ολική αυτονομία των περιοχών αυτών, συμπεριλαμβανομένης και της αυτόνομης διαχείρισης της ασφάλειας.
Το τέταρτο και τελευταίο σημείο του ιταλικού σχεδίου ειρήνευσης, σχετίζεται με την υπογραφή ευρείας συμφωνίας, η οποία να μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη, με την συνεργασία του ΟΑΣΕ. Αρχίζοντας από την σχέση Ρωσίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνηση Ντράγκι ελπίζει να μπορέσει να εξασφαλιστεί η συναίνεση της Μόσχας για βαθμιαία αποχώρηση από τις περιοχές στις οποίες εισέβαλε.