Συνολικά έντεκα στρατιωτικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης που φέρονται να διέπραξαν τζιχαντιστές εναντίον αποσπάσματος στο ανατολικό τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας.
Στον προηγούμενο απολογισμό, που έδωσαν πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας και στην αυτοδιοίκηση, έκαναν λόγο για επτά απώλειες στις τάξεις του στρατού.
Η «περίπλοκη επίθεση» –με τη χρήση «οβίδων και άμεσων πυρών»– είχε στόχο βάση στη Μαντζοαρί, στην επαρχία Κομπιενγκά, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιτελείου.
«Έντεκα στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους» και «τουλάχιστον (άλλοι) 20 τραυματίστηκαν από θραύσματα οβίδων ή σφαίρες», κατά την ανακοίνωση. Επενέβησαν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και τα πλήγματά τους είχαν αποτέλεσμα να «εξουδετερωθούν» (σ.σ. να σκοτωθούν) «τουλάχιστον 15 τρομοκράτες που προσπαθούσαν να διαφύγουν» μετά την επίθεση, κατά το κείμενο.
Το πρωί της ίδιας ημέρας, ένοπλοι επιτέθηκαν σε λεωφορείο στη Σεϊτενγκά, στην επαρχία Σενό (βόρεια), σύμφωνα με κατοίκους, που έκαναν λόγο για έναν νεκρό και δέκα τραυματίες.
Το περασμένο Σάββατο, κάπου σαράντα άνθρωποι, βοηθητικοί του στρατού και άμαχοι, σκοτώθηκαν σε τρεις επιθέσεις που αποδόθηκαν σε τζιχαντιστές.
Η Μπουρκίνα Φάσο –ειδικά ο βόρειος και ο ανατολικός τομέας της– μετατράπηκε από το 2015 στο θέατρο συχνών επιθέσεων τζιχαντιστών που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα και στο Ισλαμικό Κράτος, όπως και γειτονικές της χώρας (Μαλί, Νίγηρας). Επισήμως, οι αρχές κάνουν λόγο για πάνω από 2.000 νεκρούς και 1,8 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένους.
Ο νέος αρχηγός του κράτους, ο αντισυνταγματάρχης Πολ-Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά, που ανέτρεψε στα τέλη Ιανουαρίου τον εκλεγμένο πρόεδρο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, εν μέσω επικρίσεων περί αναποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, χαρακτηρίζει «προτεραιότητά» του το ζήτημα της ασφάλειας.
Όμως η χώρα 21 εκατομμυρίων κατοίκων, μια από τις φτωχότερες στον κόσμο παρά τα μεγάλα κοιτάσματα χρυσού που διαθέτει, βιώνει –έπειτα από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας– αναζωπύρωση των τζιχαντιστικών ενεργειών, με κάπου 200 νεκρούς, άμαχους και στρατιωτικούς.
Στις αρχές Απριλίου, το στρατιωτικό καθεστώς ανακοίνωνε τη δημιουργία τοπικών επιτροπών «διαλόγου» με τους τζιχαντιστές, στο πλαίσιο της προσπάθειας να καμφθεί η βία.