Από την Καλιφόρνια έως την Κοπεγχάγη, οι πόλεις λαμβάνουν μέτρα για να παραμείνουν πάνω από το νερό. Καθώς όμως η ομάδα C40 Cities Climate Leadership Group προβλέπει ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά τουλάχιστον μισό μέτρο θα επηρεάσει 800 εκατομμύρια κατοίκους πόλεων μέχρι το 2050, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα απαιτήσει σαφώς κάποιες απροσδόκητες και αντισυμβατικές ιδέες.
Oceanix Busan: Η πρώτη πλωτή πόλη του κόσμου
Το Oceanix Busan, λοιπόν, είναι ένα σχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα για αυτό που θα λειτουργούσε ως μια βιώσιμη πλωτή γειτονιά ακριβώς έξω από τις ακτές της μεγάλης πόλης-λιμάνι της Νότιας Κορέας. Το σπονδυλωτό έργο θα χρησιμοποιήσει ένα ευρύ φάσμα βιώσιμων υλικών και μεθόδων σε μια προσπάθεια να προωθήσει ένα αυτοσυντηρούμενο ανθρώπινο βιότοπο ικανό να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικά από τα στοιχεία που καθιστούν αυτό το υπεράκτιο έργο τόσο πρωτοποριακό.
Τρεις πλατφόρμες, τρεις σκοποί
Ο αρχικός σχεδιασμός του Oceanix Busan προβλέπει τρεις διασυνδεδεμένες πλατφόρμες, οι οποίες συνδέονται με τη στεριά μέσω γεφυρών, η καθεμία με ξεχωριστή λειτουργία. Υπάρχει μια πλατφόρμα διαμονής, η οποία προσφέρει δωμάτια με υπέροχη θέα στο λιμάνι, καταστήματα, εστιατόρια και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Μια πλατφόρμα έρευνας διαθέτει έναν κήπο με ελεγχόμενη θερμοκρασία, συμπεριλαμβανομένων υδροπονικών πύργων που θα καλλιεργούν τα τρόφιμα της πλωτής πόλης. Τέλος, η πλατφόρμα διαβίωσης είναι το μέρος όπου οι κάτοικοι πλήρους απασχόλησης διαμένουν και συγκεντρώνονται.
Υπάρχει χώρος για επέκταση
Το αρχικό σχέδιο του Oceanix προβλέπει 15,5 στρέμματα χώρου πλατφόρμας με χώρο για 12.000 άτομα. Αλλά όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί για να αυξάνεται με τη στάθμη της θάλασσας, το μάλλον αρθρωτό του αποτύπωμα μπορεί να αναπτυχθεί για να φιλοξενήσει 100.000 ανθρώπους σε συνολικά 20 πλατφόρμες.
Είναι χτισμένη με υλικά που αναπτύσσονται
Ένα βασικό υλικό στις πλατφόρμες Oceanix Busan -οι οποίες θα αγκυροβοληθούν στον πυθμένα της θάλασσας- είναι το Biorock. Συχνά χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση ζημιών σε κοραλλιογενείς υφάλους και την αναζωογόνηση υδάτινων οικοσυστημάτων, το Biorock απορροφά ουσιαστικά μέταλλα από το θαλασσινό νερό για να σχηματίσει με φυσικό τρόπο μια ασβεστολιθική επίστρωση που όχι μόνο είναι πολλαπλάσια ισχυρότερη από το τυπικό σκυρόδεμα, αλλά είναι, επίσης, αυτοσυντηρούμενη και αυτοεπιδιορθούμενη με την πάροδο του χρόνου. Προσθέστε το γεγονός ότι το Biorock απορροφά στην πραγματικότητα λίγο διοξείδιο του άνθρακα και είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί αυτό το βιώσιμο υλικό παίζει ουσιαστικό ρόλο στο έργο.
Η βιωσιμότητα συναντά την κυκλικότητα
Το Oceanix Busan έχει σχεδιαστεί για να μην αφήνει τίποτα να πάει χαμένο. Το έργο θα χρησιμοποιήσει συστήματα κλειστού κύκλου που (ανα)συλλέγουν, φιλτράρουν και επαναχρησιμοποιούν το νερό. Άλλα απόβλητα θα αξιοποιηθούν για χρήση ως γεωργική πρώτη ύλη και φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας. Η επιτόπια ηλιακή και αιολική ενέργεια θα επιτρέψει, επίσης, την αυτοδυναμία όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, αν και οι πλατφόρμες συνδέονται με το τοπικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ως εφεδρικό σύστημα.
Νέοι τρόποι μετακίνησης
Αν και η σύνδεση με το στερεό έδαφος παρέχει πρόσβαση σε έναν επίγειο σταθμό του μετρό, τα παραδοσιακά αυτοκίνητα και τρένα δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο οι κάτοικοι θα περιηγούνται στις ίδιες τις πλατφόρμες. Εκτός από τη μετακίνηση με τα πόδια ή το ποδήλατο, το Oceanix υπόσχεται «κοινή και πολυτροπική κινητικότητα», η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει κάτι παρόμοιο με τα υδρόβια λεωφορεία.
Επί του παρόντος, το Oceanix Busan βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης. Μόλις αυτό διεκπεραιωθεί, η κατασκευή του έργου αξίας 627 εκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να ξεκινήσει το 2023, με στόχο να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2025.
Φωτογραφίες: Oceanix Busan