Τουλάχιστον 20 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέσκ, όπως ανακοίνωσαν απόψε οι ουκρανικές αρχές.

Σε μήνυμα της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης στο Facebook αναφέρεται ότι 25 κοινότητες των δύο περιοχών δέχθηκαν ρωσικές επιθέσεις και επλήγησαν, μεταξύ άλλων, 42 οικήματα και ένα σχολείο.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές και προσθέτει ότι δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από ρωσικής πλευράς.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους New York Times στη περιοχή του Ντονέτσκ σημειώθηκε η μεγαλύτερη μάχη από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με την ρωσική πλευρά να έχει μεγάλες απώλειες, καθώς υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν περίπου 1.000 στρατιώτες.

Ο ουκρανικός στρατός επίσης ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές μονάδες «υπέστησαν σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό» καθώς προσπαθούν να προχωρήσουν δυτικά στα σύνορα των περιοχών Λουχάνσκ και Ντόνετσκ. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας εκτίμησε ότι η Ρωσία πιθανώς έχασε έως το ένα τρίτο της χερσαίας δύναμης της, από την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία.

Τουλάχιστον 10 άμαχοι νεκροί από βομβαρδισμούς στο Σιεβιεροντονέτσκ

Τουλάχιστον 10 πολίτες έχασαν τη ζωή τους από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Σιεβιεροντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία τη Δευτέρα (16/5), ανέφερε ο τοπικός κυβερνήτης Σερχίι Γκαϊντάι.

Επιθέσεις και στην πόλη Σούμι

Η Κρατική Συνοριακή Υπηρεσία της Ουκρανίας αναφέρει ότι τα ρωσικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ στα σύνορα, στην πόλη Σούμι.

«Οι συνοριοφύλακες πολέμησαν με εχθρούς σαμποτέρ» που προσπάθησαν να εισέλθουν στο ουκρανικό έδαφος από το χωριό Λόκοτ, αναφέρουν σε ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως το Σούμι που βρίσκεται 48 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία και ήταν μια από τις πρώτες πόλεις που δέχθηκαν επίθεση από όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Η Συνοριακή Υπηρεσία ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι «έριξαν όλμους, χειροβομβίδες, και άνοιξαν πυρ με πολυβόλα και αυτόματα τουφέκια».

Μετά από αρκετές εβδομάδες ηρεμίας, τα συνοριακά χωριά στο Σούμι δέχθηκαν πυρά τις τελευταίες ημέρες με τις τοπικές αρχές να λένε ότι οι Ρώσοι προχώρησαν σε αεροπορικά πλήγματα και επιθέσεις με πυροβολικό.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις της κατέρριψαν τρία ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη, ένα κοντά στο Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα και τα άλλα στο Μικολάιβ και το Χάρκοβο, ενώ οι πυραυλικές συνεχίζονται στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Ρωσικοί πύραυλοι υψηλής ακρίβειας έπληξαν δύο θέσεις διοίκησης στο Χάρκοβο, αναφέρει το υπ. Άμυνας της χώρας, σημειώνοντας πως χτύπησαν και αποθήκες όπλων και χώρους όπου ήταν συγκεντρωμένοι ουκρανικά στρατεύματα και εξοπλισμός.

Από την πλευρά της η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι τα στρατεύματα που υπερασπίζονται τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, έχουν απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις και έχουν προελάσει μέχρι τα σύνορα με τη Ρωσία.