Μέτωπα πανταχόθεν επιχειρεί να κλείσει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το τελευταίο χρονικό διάστημα – με εξαίρεση αυτό που αφορά τη χώρα μας όπως προδίδει και το πρόσφατο μπαράζ υπερπτήσεων μαχητικών αεροσκαφών της γείτονος πάνω από κατοικημένα νησιά του Αιγαίου.

Η Τουρκία επιχειρεί αυτή την περίοδο να εξομαλύνει τις σχέσεις της με αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζει μια σειρά από ταξίδια με απώτερο σκοπό όχι απλώς να κλείσει μέτωπα αλλά και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις καθώς ο πληθωρισμός στην Τουρκία τρέχει αυτή τη στιγμή με ρυθμό της τάξης του… 61,1%, ενώ η λίρα έχασε το 2021 το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Προκειμένου να μην καταρρεύσει πλήρως η οικονομία, εμφανίζεται τώρα πολύ πιο συγκαταβατικός.

Μέχρι πρότινος για παράδειγμα θα ήταν αδιανόητη μια χειραψία του Ερντογάν με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, λόγω των δυσμενών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Θυμίζουμε ότι το 2018 οι σχέσεις τους δοκιμάστηκαν έντονα μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα αντιφρονούντα Τζαμάλ Κασόγι από πράκτορες της Σαουδικής Αραβίας, μέσα στο προξενείο της εν λόγω χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει ευθέως κορυφαίους αξιωματούχους της σαουδαραβικής κυβέρνησης, ακόμα και τον ίδιο τον πρίγκιπα Μοχάμεντ, για εμπλοκή στον φόνο και για παρεμπόδιση της έρευνας για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Παρ’ όλα αυτά, προ ημερών επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία και είχε θερμό εναγκαλισμό με τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, όπου κουβέντιασαν το ενδεχόμενο οικονομικής συνεργασίας, κάτι που θα κάνει και με άλλες γειτονικές χώρες προσεχώς. Ήδη πάντως έχει συνάψει συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων με την Κίνα, το Κατάρ, τη Νότια Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνολικού ύψους 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων.