Η απόφαση αυτή θα συνιστούσε μια πρωτιά στην Ευρώπη: στην Ισπανία, η αριστερή κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να νομοθετήσει μια «άδεια εμμηνόρροιας» για τις γυναίκες που υποφέρουν από δυσμηνόρροια, όμως η πρωτοβουλία αυτή συναντά αντίσταση όχι μόνο μεταξύ των μελών της κυβέρνησης αλλά και στα συνδικάτα.
Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να περιληφθεί σε ένα νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, το οποίο αναμένεται ότι θα εγκριθεί την Τρίτη από το υπουργικό συμβούλιο.
«Θα αναγνωρίσουμε μέσω του νόμου το δικαίωμα των γυναικών που έχουν ιδιαίτερα οδυνηρή εμμηνόρροια να παίρνουν ειδική άδεια (εργασίας) η οποία θα καλύπτεται από το κράτος από την πρώτη ημέρα», ανέφερε στο Twitter η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, εκ των ηγετικών στελεχών του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos, του εταίρου των Σοσιαλιστών στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ.
Προς το παρόν είναι άγνωστο αν υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Podemos και των υπουργών του Σοσιαλιστικού κόμματος που κρατούν τα οικονομικά χαρτοφυλάκια στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης που είδαν ένα προσχέδιο του νομοσχεδίου, το οποίο συνέταξε το υπουργείο Ισότητας, η άδεια αυτή θα είναι τριήμερη, με δυνατότητα παράτασής της για άλλες δύο ημέρες στην περίπτωση που η γυναίκα έχει σοβαρά συμπτώματα. Θα απαιτείται επίσης βεβαίωση ιατρού.
«Υπάρχουν γυναίκες που δεν μπορούν να εργαστούν και να ζήσουν φυσιολογικά για πολλές ημέρες κάθε μήνα, επειδή υποφέρουν πραγματικά πολύ», είπε αυτήν την εβδομάδα η Μορένο. «Πρέπει να διευκρινίσουμε τι είναι η οδυνηρή εμμηνόρροια: δεν μιλάμε για μια ελαφριά αδιαθεσία αλλά για σοβαρά συμπτώματα, όπως διάρροια, πυρετός, σοβαρός πονοκέφαλος», είχε δηλώσει πρόσφατα η υφυπουργός Ισότητας, επίσης μέλος του Podemos, Άνχελα Ροντρίγκεθ.
Ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ασία, έχουν εισάγει στη νομοθεσία τους τα τελευταία χρόνια το δικαίωμα των γυναικών να λαμβάνουν «άδεια εμμηνόρροιας», όμως καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει λάβει ακόμη ένα τέτοιο μέτρο. Στη Γαλλία, ελάχιστες επιχειρήσεις επιτρέπουν στις εργαζόμενες να μην εργάζονται αυτές τις ημέρες, αλλά η «άδεια εμμηνόρροιας» δεν καλύπτεται από τον νόμο, ούτε από τις συλλογικές συμβάσεις.
Στην Ισπανία, η συζήτηση έχει ανάψει αφού μπορεί μεν η αριστερή πτέρυγα της κυβέρνησης να πιέζει για την υιοθέτηση του μέτρου, ορισμένοι Σοσιαλιστές υπουργοί όμως εμφανίζονται επιφυλακτικοί, λόγω του υψηλού κόστους του. Κάποιοι λένε επίσης ότι θα ήταν «αντιπαραγωγικό» και θα «στιγμάτιζε» τις γυναίκες ενώ ενδέχεται να ευνοηθούν οι άνδρες όταν γίνονται προσλήψεις.
Η υπουργός Οικονομίας, η Σοσιαλίστρια Νάντια Καλβίνιο, εμφανίστηκε επίσης επιφυλακτική. «Εργαζόμαστε σε πολλές εκδοχές αυτού του νόμου», είπε, προειδοποιώντας ότι «η κυβέρνηση αυτή δεν θα υιοθετήσει ποτέ κάποιο μέτρο που θα στιγματίζει τις γυναίκες».
Το θέμα απασχολεί εντόνως και τα συνδικάτα. «Θα πρέπει να προσέχουμε με τέτοιου είδους αποφάσεις», δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του UGT, ενός από τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα, Κριστίνα Αντονιάνθας. Εξέφρασε μάλιστα ανησυχία για τις πιθανές «έμμεσες επιπτώσεις» που θα είχε η άδεια αυτή «στην πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας». Για την πιθανότητα να γίνουν «διακρίσεις» σε βάρος των γυναικών μίλησε επίσης και η Ανα Φερέρ, στέλεχος της Ένωσης Ασθενών με Ενδομητρίωση.