Με ακόμη ένα εσωτερικό πρόβλημα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας, μετά την αποκάλυψη αργά το βράδυ της Δευτέρας (9/5) ότι ο γιος της υπουργού Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ (SPD), πετά συχνά μαζί της με κυβερνητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα – και μάλιστα όχι μόνο σε υπηρεσιακά ταξίδια.
Σύμφωνα με το Business Insider, η κυρία Λάμπρεχτ ταξίδεψε τις ημέρες του Πάσχα, ενώ μαινόταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, στο Ζιλτ, κοσμικό νησί της Βόρειας Θάλασσας. Μαζί της στο κυβερνητικό ελικόπτερο Cougar επέβαινε ο γιος της, Αλεξάντερ Λάμπρεχτ, 21 ετών, ο οποίος μεταφόρτωσε μάλιστα φωτογραφίες από το ταξίδι αυτό στον λογαριασμό του στο Instagram.
Οι κανονισμοί προβλέπουν ότι κυβερνητικά μέσα διατίθενται αποκλειστικά στον ομοσπονδιακό πρόεδρο, τον καγκελάριο, τους υπουργούς, τους προέδρους της Άνω και της Κάτω Βουλής και λίγους ακόμη αξιωματούχους, ενώ ιδιώτες επιτρέπεται να ταξιδεύουν με αυτά δωρεάν μόνο εφόσον συμμετέχουν με κάποιο τρόπο στην επίσημη αποστολή του αξιωματούχου, όπως π.χ. η πρώτη κυρία, η σύζυγος του προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ταξίδεψε με τη μητέρα του
Όπως αποκαλύφθηκε όμως, κυρίως από αναρτήσεις του ιδίου σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Αλεξάντερ Λάμπρεχτ δεν ήταν η πρώτη φορά που ταξίδευε με τη μητέρα του στο εξωτερικό με αυτό τον τρόπο. Στις 14 και 15 Αυγούστου του 2020, όταν η Κριστίνε Λάμπρεχτ ήταν υπουργός Δικαιοσύνης, είχε μεταβεί στο Ελσίνκι στο πλαίσιο της φινλανδικής προεδρίας στην ΕΕ, ενώ και στις 7 Ιουνίου 2021 είχε αναρτήσει φωτογραφίες από την επίσκεψη της μητέρας του στο Λουξεμβούργο. Σε πολλές φωτογραφίες εικονίζεται μάλιστα μέσα στο κυβερνητικό αεροσκάφος.
Το υπουργείο Άμυνας απέρριψε τις επικρίσεις που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις, επισημαίνοντας ότι καλύφθηκαν ιδιωτικά στο 100% τα έξοδα της μετάβασης του Αλεξάντερ Λάμπρεχτ, όπως προβλέπεται, ενώ καλύφθηκαν επίσης τα έξοδα της προσωπικής ασφάλειας της υπουργού για την παραμονή στο Ζιλτ. Η πτήση, εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργείου, απογειώθηκε από το Βερολίνο στις 13 Απριλίου με προορισμό το στρατόπεδο του Λάντελουντ στο Σλέσβιγκ – Χολστάιν, πολύ κοντά στη Βόρεια Θάλασσα και στο Ζιλτ. Αμέσως μετά, η υπουργός και ο γιος της συνέχισαν για το κοσμικό νησί.
Το υπουργείο Άμυνας δεν διευκρίνισε πάντως, παρότι ρωτήθηκε σχετικά, πόσο στοίχισε η πτήση.
Σε αντίστοιχες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται το τιμολόγιο της οικονομικής θέσης της Lufthansa. Επειδή όμως δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση Βερολίνου – Λάντελουντ – Ζιλτ, υπολογίστηκε, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, τιμή κατά προσέγγιση μερικών εκατοντάδων ευρώ. Η πτήση ωστόσο με το συγκεκριμένο ελικόπτερο στοιχίζει 5.300 ευρώ την ώρα, αποκαλύπτει η Berliner Zeitung.
Οι «προκλητικές» διακοπές της Λάμπρεχτ και τα… ψιλοτάκουνα
Η Κριστίνε Λάμπρεχτ είχε προκαλέσει ανάλογα σχόλια και τα περασμένα Χριστούγεννα, όταν, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, ακύρωσε προγραμματισμένες ενημερωτικές επισκέψεις σε στρατόπεδα, προκειμένου να πάει διακοπές. Και αυτές οι διακοπές δημοσιοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ακόμη, πρόσφατα επικρίθηκε από κάποιες ταμπλόιντ επειδή σε επίσκεψη στο Μάλι προτίμησε να φορέσει ψηλοτάκουνα, αν και όλη η αποστολή είχε δεχθεί οδηγίες για σταθερά υποδήματα.
Η υπουργός βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης και γερμανικών ΜΜΕ εδώ και εβδομάδες, λόγω της στάσης της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία.
«Η επιλογή του χρόνου των υπουργικών διακοπών στο Ζιλτ εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία ήταν οριακή. Με το γεγονός ότι ο γιος της τώρα καυχιέται στο Instagram ότι πέταξε με το κυβερνητικό ελικόπτερο φτάσαμε στον πάτο», σχολίασε ο αρμόδιος για θέματα Άμυνας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Ράινχαρντ Μπραντλ, ενώ η επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Bundestag, η Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν (FDP) ζήτησε να διευκρινιστούν οι συνθήκες. «Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, αλλά μάλλον δεν ήταν αληθινά σωστό», δήλωσε και τόνισε ότι η κυρία Λάμπρεχτ πρέπει να ενημερώσει σχετικά τον καγκελάριο και το υπουργικό συμβούλιο. «Αν ισχύει, τότε πρόκειται μάλλον για ασυνήθιστο γεγονός, αλλά είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τέτοια θέματα με ευαισθησία», τόνισε η ίδια.