Μπορεί το Πεκίνο να μετρά μερικές δεκάδες κρούσματα παρόλα αυτά αποφασίστηκε να κλείσουν δεκάδες σταθμοί του μετρό για να περιοριστούν οι μετακινήσεις και να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού.
Σαράντα σταθμοί, περίπου το 14% του δικτύου στο Πεκίνο, έκλεισαν, εκ των οποίων πολλοί βρίσκονται κοντά σε ζώνες που είναι σε lockdown, σύμφωνα με ανακοίνωση στην πλατφόρμα WeChat. «Οι είσοδοι και οι έξοδοι των σταθμών θα είναι κλειστές… αλλά η μετεπιβίβαση (σε άλλη γραμμή) μπορεί να γίνει στο εσωτερικό των σταθμών», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Πιστεύω ότι η πόλη είναι ήδη κατά το ήμισυ υπό περιορισμό», δήλωσε κάτοικος του Πεκίνου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία. Το συγκρότημα στο οποίο κατοικεί έχει αποκλειστεί από τις Αρχές.«Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για άρση αυτού του μέτρου και ολοένα και περισσότερα σημεία σφραγίζονται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Άλλος κάτοικος, ηλικίας 35 ετών, δήλωσε ότι κάνει τις αγορές του διαδικτυακά για να αποφύγει κάθε επαφή με άλλους κατοίκους στα σούπερ μάρκετ. «Κανείς δεν μπορεί πραγματικά να πει πόσο χρόνο θα διαρκέσουν οι περιορισμοί… αλλά κατανοώ τη λογική», δήλωσε.
Η χειρότερη επιδημιολογική έξαρση
Η Κίνα, που σε μεγάλο βαθμό κατάφερε να ελέγξει την πανδημία για δύο χρόνια, αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες τη χειρότερη επιδημιολογική της έξαρση.
Η πλειονότητα των κρουσμάτων καταγράφεται στη Σανγκάη όπου οι κάτοικοι βρίσκονται σε lockdown εδώ και πάνω από ένα μήνα. Στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, κάθε κάτοικος που βρίσκεται θετικός στον κορονοϊό αποστέλλεται σε κάποιο από τα κέντρα καραντίνας, όπου συνήθως επικρατούν κακές υγειονομικές συνθήκες.
Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, όπου σήμερα ανακοινώθηκαν 51 νέα κρούσματα, φοβούνται ότι η πόλη τους θα βρεθεί με τη σειρά της σε lockdown. Τα συγκροτήματα κατοικιών όπου καταγράφονται μολύνσεις κλειδώνονται προκειμένου να μην εξέλθουν από αυτά οι κάτοικοι.
Κατά τη διάρκεια των εορτών της Εργατικής Πρωτομαγιάς, μια περίοδο κατά την οποία οι Κινέζοι συνήθως ταξιδεύουν, τα τουριστικά σημεία ήταν σχεδόν έρημα. Τα εστιατόρια απαγορεύεται να υποδέχονται πελάτες και οι κάτοικοι άρχισαν να αποθηκεύουν προμήθειες τροφίμων και προϊόντων πρώτης ανάγκης καθώς φοβούνται πιθανό lockdown.