Η Ουκρανία κατηγόρησε τις δυνάμεις της Ρωσίας ότι λεηλάτησαν ανεκτίμητα αντικείμενα από το μουσείο της Μελιτόπολης και πιο συγκεκριμένα τη χρυσή συλλογή των Σκυθών.

Οι New York Times επικαλούμενοι τη διευθύντρια του Μουσείου Τοπικής Ιστορίας της πόλης Λέιλα Ιμπραΐμοβα αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι είχαν κρύψει τον ανεκτίμητο θησαυρό σε κούτες σε ένα κελάρι, ωστόσο ρωσικά στρατεύματα την απήγαγαν και την ανέκριναν για αρκετές ώρες ώστε να τους αποκαλύψει την τοποθεσία του.

Το περιστατικό συνέβη τον προηγούμενο μήνα, καθώς η πόλη είναι υπό ρωσικό έλεγχο από τις αρχές Μαρτίου, ωστόσο έγινε γνωστό χθες από τον δήμαρχο της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ.

«Δεν ξέρουμε πού το πήγαν»

Η ληστεία ξεκίνησε όταν ένας μυστηριώδης άνδρας με λευκή στολή εργαστηρίου εμφανίστηκε στο μουσείο. Μια διμοιρία Ρώσων στρατιωτών στεκόταν πίσω του, κρατώντας όπλα. Μπήκε στο μουσείο κατευθύνθηκε στο κελάρι και χρησιμοποιώντας μακριές λαβίδες και ειδικά γάντια έβγαλε προσεκτικά δεκάδες ειδικά χρυσά αντικείμενα ηλικίας άνω των 2.300 ετών από τις χάρτινες κούτες που ήταν εκεί. Μετά ο μυστηριώδης ειδικός, οι Ρώσοι στρατιώτες και ο χρυσός εξαφανίστηκαν.

Σύμφωνα με τους New York Times, αφαιρέθηκαν τουλάχιστον 198 χρυσά αντικείμενα, σπάνια παλιά όπλα, ορισμένα ασημένια νομίσματα και μετάλλια.

Τα χρυσά αντικείμενα ήταν από τη σκυθική αυτοκρατορία και χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ.

«Δεν ξέρουμε πού το πήγαν» είπε δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ λέγοντας ότι «τα ‘ορκ’ κατέκτησαν τον Σκυθικό χρυσό μας», χρησιμοποιώντας έναν υποτιμητικό όρο με τον οποίο πολλοί Ουκρανοί αναφέρονται στους εισβολείς Ρώσους στρατιώτες. «Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και πιο ακριβές συλλογές στην Ουκρανία και σήμερα δεν ξέρουμε πού την πήγαν».

Σημειώνεται ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη για άλλα σκυθικά αντικείμενα που βρίσκονται επί του παρόντος στην Ολλανδία μετά τη ρωσική προσάρτηση της ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας το 2014.

Στη Μαριούπολη, την πόλη στα ανατολικά που σφυροκοπείται εδώ και εβδομάδες από τις ρωσικές δυνάμεις, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι Ρώσοι εισέβαλαν σε ένα μουσείο τέχνης και έκλεψαν και από εκεί αριστουργηματικούς πίνακες, ένα διάσημο γλυπτό και πολλές πολύτιμες χριστιανικές εικόνες.

Σε συνέντευξη στη ρωσική τηλεόραση, ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής του μουσείου, Yevhen Horlachev, είπε ότι τα αντικείμενα «έχουν μεγάλη πολιτιστική αξία για ολόκληρη την πρώην Σοβιετική Ένωση» και κατηγόρησε το προσωπικό του μουσείου ότι ξοδεύει «πολλή προσπάθεια και ενέργεια» να τα κρύψει. Δεν είπε πού μεταφέρθηκαν τα αντικείμενα.

Μενδώνη: Οδυνηρό να παρακολουθούμε μία τέτοια λεηλασία

«Είναι πραγματικά οδυνηρό να παρακολουθούμε, εκτός από τις δραματικές ώρες που ζουν οι πολίτες της Ουκρανίας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, την αποτρόπαια λεηλασία των τεχνουργημάτων των Σκυθών από το Μουσείο της Μελιτόπολης», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Είναι λυπηρό», συνέχισε η υπουργός, «ότι η βαρβαρότητα του πολέμου εκδηλώνεται με επιθέσεις στα μουσεία και σε ό,τι εκφράζει το ανθρώπινο πνεύμα και τον πολιτισμό. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο τα έργα τέχνης. Επί δεκαετίες, έπειτα από την πτώση του ναζιστικού καθεστώτος, ο θησαυρός του Πριάμου από τις ανασκαφές του Σλίμαν μεταφέρθηκε στη Ρωσία για να αποκαλυφθεί πολλά χρόνια αργότερα, το 1993, στο μουσείο Πούσκιν».

«Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις ενέργειες. Ήδη, στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο, ζητήσαμε μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας, συγκεκριμένα, τη δημιουργία Red List για την αποτροπή της παράνομης διακίνησής τους, τη δημιουργία πλατφόρμας για τη συλλογή πληροφοριών για λεηλασίες και κλοπές πολιτιστικών αγαθών, καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη λήψη ad hoc νομικών και θεσμικών μέτρων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας. Η λήψη των μέτρων αυτών είναι πλέον εκτός από αναγκαία και επείγουσα», κατέληξε στη δήλωσή της η Λ. Μενδώνη.