Στο νυχτερινό του διάγγελμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρθηκε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ουκρανικών δυνάμεων στην προσπάθειά τους να απωθήσουν τους Ρώσους εισβολείς. Παράλληλα, δήλωσε την ευγνωμοσύνη του στις ΗΠΑ για την οικονομική βοήθεια.
«Νικάμε τους εισβολείς σε όλες τις κατευθύνσεις. Σε κάθε σημείο όπου προσπαθούν να προωθηθούν. Η κατάσταση στην περιοχή του Χαρκόβου είναι δύσκολη, αλλά ο στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες», τόνισε αρχικά και εξήγησε τί συμβαίνει στην περιοχή του Ντονμπάς. «Οι εισβολείς κάνουν τα πάντα για να εξαφανίσουν κάθε ίχνος ζωής. Οι βομβαρδισμοί είναι συνεχόμενοι τόσο σε υποδομές, αλλά και σε κατοικημένες περιοχές. Αυτό δείχνει πως η Ρωσία θέλει την περιοχή να μην μπορεί να κατοικηθεί. Πλέον, η άμυνα της πατρίδας μας, είναι μια μάχη για την ίδια τη ζωή. Ξέρουμε, δε, πως ο ρωσικός στρατός έχει αρκετά εφόδια και στήριξη από αεροσκάφη για να καταστρέψει το Ντονμπάς, όπως έκαναν και με τη Μαριούπολη».
«Η συγκεκριμένη πόλη», ανέφερε, «ήταν μια από τις πιο ανεπτυγμένες στην περιοχή. Τώρα, είναι ένα ρωσικό στρατόπεδο συγκέντρωσης μέσα στα χαλάσματα. Ο τρόπος που συμπεριφέρονται στο σημείο της Μαριούπολης που, δυστυχώς, έχουν στην κατοχή τους δεν διαφέρει από εκείνον των ναζιστών. Ίσως να είναι και πιο κυνικοί ακόμη σε σύγκριση με 80 χρόνια πριν».
Επίσης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απουσία ισχυρής απάντησης μετά την επίθεση στο Κίεβο κατά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ ανέφερε πως δεν θα επιτραπεί να γίνει μετάβαση στο ρούβλι στη Χερσώνα (που βρίσκεται υπό κατοχή) ή να διοικείται σύμφωνα με τα ρωσικά πρότυπα.
Ευγνωμοσύνη στις ΗΠΑ
Στη συνέχεια δήλωσε «ευγνωμοσύνη στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και το Κογκρέσο των ΗΠΑ για το ανάλογο πρόγραμμα μ’ εκείνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το οποίο θα μας βοηθήσει πάρα πολύ στο να πολεμήσουμε τη Ρωσία. Είμαι σίγουρος πως αυτό το πρόγραμμα θα μας δώσει τη δυνατότητα – όπως και σ’ όλο τον ελεύθερο κόσμο – να νικήσουμε τους ιδεολογικούς διαδόχους των Ναζί, που άρχισαν απρόκλητα έναν πόλεμο εναντίον μας, στη γη μας. Αυτού του είδους τα προγράμματα βοήθειας είναι η απτή απόδειξη πως η ελευθερία μπορεί ακόμη να προστατευθεί από την τυραννία».
Επίσης, ευχαρίστησε τις χώρες που συνεχίζουν τις διπλωματικές δραστηριότητές τους στο Κίεβο. «Η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, Μελίντα Σίμονς, επέστρεψε στο Κίεβο. Επί του παρόντος 27 ξένες διπλωματικές αποστολές λειτουργούν στην πρωτεύουσα της χώρας μας. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική χειρονομία υποστήριξης προς την Ουκρανία – τους ευχαριστούμε όλους. Τέτοιες χειρονομίες μαζί με ισχυρή στρατιωτική, οικονομική και πολιτική υποστήριξη από τον ελεύθερο κόσμο δείχνει στη Ρωσία την ανάγκη να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο. Η ήττα της είναι αναπόφευκτη».